Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sent en kväll går hunden till attack mot två personer på en gård i Robertsfors kommun – starta klippet för att få en sammanfattning av fallet. Foto: SVT

Dödlig hundattack i Robertsfors kommun

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 60-årsåldern bets ihjäl av sin hund på hennes gård i en by utanför Robertsfors.

Ytterligare en man skadades och fördes till sjukhus med helikopter.

Här listar vi det vi vet om hundattacken.

  • Det var på kvällen den 23 oktober som hunden bet två personer, en man och en kvinna. Kvinnan, som också var ägare till hunden, bets så allvarligt att hon avled på platsen. Mannen skadades och fördes med helikopter till sjukhus, med måttliga skador. Ytterligare en person befann sig på platsen vid attacken.
  • Hunden är enligt polisen av rasen amstaff.
  • Polisen berättar hur olyckan gick till: Hunden gick till attack mot en man, inne i kvinnans bostad. Kvinnan fick bort hunden från mannen och tog med den ut på gården. Där gick den till attack mot henne.
  • Länsstyrelsen beslutade att hunden skulle avlivas direkt. Polisen utförde avlivningen på plats.
  • Hunden har varit aggressiv tidigare, enligt den döda kvinnans dotter. För två år sedan bet hunden kvinnans barnbarn så allvarligt i benen att barnet fick opereras, enligt en polisanmälan som SVT tagit del av.
  • Efter den tidigare attacken uppgav kvinnan för länsstyrelsen att hon hade skickat hunden utomlands, något som nu visar sig vara falskt.
  • Den döda kvinnans dotter berättar för SVT att hon inte är förvånad över att olyckan inträffat.
  • Enligt forskare blir det allt vanligare med hundattacker. Han berättar att det framförallt är stora hundar avlade för vakt eller kamp som man bör se upp för. Han säger också att man aldrig ska lämna spädbarn ensamma med en hund – oavsett ras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man hade haft problem med de här hundarna” – hör SVT:s reporter Berno Jonsson rapportera från byn där en kvinna bets ihjäl av en hund under söndagskvällen. Foto: Berno Jonsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna i Robertsfors blev ihjälbiten av sin egen hund

Mer i ämnet