Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man hade haft problem med de här hundarna” – hör SVT:s reporter Berno Jonsson rapportera från byn där en kvinna bets ihjäl av en hund under söndagskvällen. Foto: Berno Jonsson/SVT

Kvinna avliden efter hundattack i Robertsfors

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 60-årsåldern avled under söndagskvällen efter att ha blivit biten av sin hund av rasen amstaff i en by i Robertsfors kommun.

En man som också attackerades av hunden vårdas på Norrlands universitetssjukhus med måttliga skador.

Det var vid klockan 21.25 på söndagskvällen som hunden bet två personer, en man och en kvinna, på en adress i Robertsfors kommun.

Enligt polisen gick hunden först till angrepp mot mannen inomhus, varpå kvinnan gick ut med hunden. Där attackerade den henne och kvinnan avled på platsen av sina skador.

Kvinna i Robertsfors blev ihjälbiten av sin egen hund

Mannen, som är i 50-årsåldern, fördes till sjukhus med helikopter för att få vård för sina skador. Enligt Norrlands universitetssjukhus är mannen måttligt skadad.

Hunden har avlivats

Hunden som bet personerna avlivades av polis under natten.

– Om vi skulle ta hunden till en veterinärstation för avlivning kunde vi ha utsatt vår personal för fara, hunden mådde uppenbarligen inte bra. Och det var också bäst av djurskyddsskäl att avliva på plats, säger Fredrik Nilsson, vakthavande befäl.

En annan hund som fanns på adressen omhändertogs med stöd av djurskyddslagen.

Förundersökning inledd

Polisen har upprättat en anmälan och startat en förundersökning om grovt vållande till kroppsskada samt dödsfall, men eftersom den avlidna kvinnan ägde hunden finns ingen misstänkt i ärendet, enligt Fredrik Nilsson.

– Man inleder en förundersökning för att utreda vad det är som hänt där och ta tillvara på målsägandens rättigheter, säger han.

Under dagen kommer det att genomföras en undersökning av platsen och hållas förhör med den skadade mannen.

Anhöriga har underrättats om dödsfallet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter om söndagens hundattack i Robertsfors. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna i Robertsfors blev ihjälbiten av sin egen hund

Mer i ämnet