Räddningstjänsten rykte ut till en brand på Ersboda i Umeå Foto: SVT

Tre gräsbränder i Västerbotten – på en timme

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen startade tre gräsbränder i Västerbotten under en timme. Räddningsjänsten uppmanar nu till försiktighet.

– Låt bli att elda tills det börjar regna igen är mitt tips, säger Lars Rydstedt, räddningschef i beredskap.

SMHI varnar för att risken för gräsbrandsfaran är stor på flera håll i Sverige. I Västerbotten är en klass 1-varning utfärdad.

Räddningstjänsten fick under onsdagseftermiddagen åka och släcka tre gräsbränder i Västerbotten.

En brand startade i Vilhelmina i en gammal majbrasa, en i Åsele längst en kraftledningsgata i skogen och en på Ersboda, i Umeå, vid ett radhusområde. Bränderna i inlandet har räddningstjänsten under kontroll. Den i Umeå kunde släckas av boende i området.

– Det gamla gräset brinner jättefort när solen fått ligga på, säger Conny Qwarforth, räddningsledare i beredskap, i Umeå.

”Låt bli att elda”

Räddningstjänsten uppmanar nu folk att tänka efter innan de eldar ris och löv.

– Låt bli att elda tills det börjar regna igen är mitt tips. Eldar du är det på egen risk och under eget ansvar. Om du ska elda se till att vara förberedd med vattenslang om det börjar sprida sig, säger Lars Rydstedt, räddningschef i beredskap i Dorotea och Vilhelmina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.