Kartan till höger visar var det idag finns skyddsrum. Foto: TT/SVT

Byggstart av skyddsrum skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ville bygga nya skyddsrum med start 2019. Men ännu har inget politiskt beslut fattats och nu kan det dröja flera år innan det eventuellt blir byggstart.

I hela landet står idag 3 miljoner invånare utan skyddsrumsplats. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) hade i en rapport till regeringen föreslagit att det ska byggas skyddsrum, med 50 000 nya platser, under den kommande tioårsperioden till en kostnad av två miljarder kronor.

Kan dröja flera år

MSB ville börja bygga 2019 men ännu finns inga politiska beslut tagna -  och nu det kan dröja flera år innan det blir byggstart.

– Om politikerna tar beslutet om nyproduktion av skyddsrum som vi föreslår så blir det nog tidigast om tre år, säger Ove Brunnström som är handläggare vid MSB.

– Och det beror på att också kommunerna måste få tid på sig att bli involverade i byggprocessen.

Enligt MSB gör en alltmer osäker omvärld att det nu är aktuellt med att kunna ta skyddsrummen i bruk snabbare och att de ska vara mer moderna och användarvänliga. Många av skyddsrummen behöver bland annat nyare och bättre ventilationsutrustning.

Tre miljoner saknar skydd

I norra Sveriges inland finns få skyddsrum. Men där planeras inga nya skyddsrum just nu. Istället är de områden som ska prioriteras för nybyggnation Öresundsregionen, Gotland, Stockholm och Nordkalotten.

– Det handlar om de områden som är militärstrategiskt viktiga, säger Ove Brunnström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.