Foto: SVT

Explosion av rådjursolyckor i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Västerbotten är ett av landets mest olycksdrabbade län vad gäller viltolyckor. I länet inträffade tre viltolyckor per dag under 2016. Väg 372 mellan Skellefteå och Skelleftehamn och Bockholmsvägen söder om Skellefteälven har haft extremt många påkörningar av rådjur denna vinter.

Väg 364 mellan Hjoggböle och Skellefteå, Burträskvägen, är hårdast drabbad av älgolyckor. Påkörningarna av älg ökade med 21 procent i Skellefteå förra året och påkörningarna av rådjursolyckorna ökade ännu mer.

Foto: SVT Design

Efter det rikliga snöfallet i november formligen exploderade antalet rådjursolyckor nära kusten med nära 62 procent.

– Olycksantalet med rådjur närmast exploderade i fjol, konstaterar polisen Anders Sandlund i Skellefteå.

Ökade med 10.000

I fjol ökade viltolyckorna i riket från 48.000 till 58.000, en ökning med 20 procent. Från Västerbotten bidrog framför allt ökningen av älg- och rådjursolyckor i Skellefteå.

Läs också: ”Plötsligt stack älgens horn in genom vindrutan”

Foto: SVT Design

I klippet nedan hör du viltspåraren Benny Bäcklunds förklaring till varför antalet rådjursolyckor har skenat iväg:

Viktigt att minnas är att man som bilförare vid påkörning av älg, rådjur, kungsörn eller björn har en mycket viktig uppgift:

– Rapportera omedelbart och märk ut olycksplatsen, påpekar Anders Sandlund på polisen i Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.