Nu döms tre män för mordförsöket på Röbäck den 15 juni 2022. Foto: Frida Wengberg/SVT

Trio döms till 12 års fängelse för mordförsöket i Röbäck i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

De tre männen som försökte döda en 25-årig man med machete i Röbäck i Umeå i somras döms nu till 12 års fängelse vardera.

Det var bara en lycklig slump att mannen överlevde attacken, enligt tingsrätten.

Tidigt på morgonen den 15 juni i år överfölls 25-åringen av de tre männen när han var på väg till jobbet. Trion högg honom flera gånger mot huvudet och kroppen med en machete och en kniv och försökte köra på honom med en bil. De slog och sparkade även mannen när han låg ner.

25-åringen skadades allvarligt och fick bland annat en större sårskada på huvudet som läkare bedömde som potentiellt livshotande. Umeå tingsrätt menar att mannen överlevde tack vare en lycklig slump – och ett vittne som lugnade mannen och vidtog inledande åtgärder i väntan på ambulansen.

Mordförsöket i Röbäck

Greps av spansk polis

Efter våldsdådet inledde polisen en jakt på förövarna och snart häktades tre män i åldern 20–30 år i sin frånvaro. Samtliga är sedan tidigare dömda för flera olika brott och två har suttit i fängelse tidigare. I slutet av juli greps de till slut av polis i Spanien och utelämnades till Sverige.

Nu döms de för försök till mord till 12 års fängelse. De ska även betala över 300 000 kronor solidariskt till 25-åringen.

Något motiv till mordförsöket har tingsrätten inte kunnat fastslå, men en av de nu dömda har tidigare haft en konflikt med 25-åringen som skulle kunna ligga bakom gärningen enligt rätten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från Spanien där de tre misstänkta för mordförsök grips. Foto: Spanska rikspolisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsöket i Röbäck

Mer i ämnet