Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta vet vi om de tre männen misstänkta för mordförsöket på Röbäck den 15 juni 2022. Foto: SVT

Mordförsöket i Röbäck: Detta vet vi om gärningsmännen

Uppdaterad
Publicerad

De tre män som nu har dömts för mordförsöket i Röbäck i Umeå är välkända av polisen sedan tidigare.

Samtliga är sedan tidigare dömd för olika brott och två av männen har suttit i fängelse. De tre männen greps i Spanien.

Tre män häktades i sin frånvaro, misstänkta för mordförsöket i Röbäck den 15 juni 2022. Alla tre greps senare i Spanien. I december dömdes slutligen alla tre till 12 års fängelse för försök till mord. Polisen bedömer att händelsen har koppling till kriminella kretsar. Nu har SVT Nyheter Västerbotten kartlagd de tre misstänkta gärningsmännen och deras tunga brottshistoria.

Man, 21 år, hemmahörande i Umeå kommun

  • Den 29 april 2022 dömdes mannen för grov misshandel till tio månaders fängelse, då Umeå tingsrätt undanröjde en sedan tidigare dömd skyddstillsyn. Enligt utredningen gav han sig på en annan man med ett ”livsfarligt vapen” den 6 september 2021.
  • Mannen har också dömts till sju månaders fängelse för narkotikabrott. Domen föll sommaren 2021.
  • Brottsregistret är mycket längre än så och innehåller bland annat olika fängelsestraff för bedrägeri, rattfylleri och försök till utpressning.

Man, 27 år, hemmahörande i Lycksele kommun

  • I februari 2021 dömdes mannen till ett år och två månaders fängelse för grovt olaga hot och misshandel efter att ha dragit en tjej i håret, kastat henne till marken och hållit en kniv mot hennes ansikte. Han ska då ha sagt att han ”skulle skära upp hennes fitta och röv”. Mannen har två barn med denna kvinna.
  • I november 2019 stal 27-åringen verktyg och en högtalare, till ett värde av 10 000 kronor, ur en bil. Under samma natt körde han runt i en bil som inte var hans bil. Han blev dömd för båda brotten. Även 21-åringen dömdes för dessa brott.
  • Tidigare har mannen dömts till fängelsestraff för bland annat narkotikabrott, grov fridskränkning och försök till utpressning.

Man, 21 år, hemmahörande i Umeå kommun

  • Mannens brottshistoria började för några år sedan när han skulle omhändertas med stöd av lagen om vård av unga (LVU). Hans mamma uttryckte då en stor oro att han skulle ha radikaliserats och att han skulle åka utomlands för att ansluta sig ett terrornätverk. Enligt domen publicerade mannen bilder av sig själv på sociala medier där han var maskerad och poserade med vapen.
  • Därefter dömdes han för bland annat ringa skadegörelse, ringa narkotikabrott och olovlig körning.
  • Under hösten 2021 åtalades han för grov misshandel då han ska ha slagit och skurit en annan person med en machete eller liknande föremål. Åklagaren kunde dock inte bevisa detta och mannen frikändes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.