Foto: SVT

Trots folkets nej – klart för vindkraft i Sorsele

Publicerad

Sorsele kommer att satsa på vindkraft i kommunen – trots invånarnas tydliga nej tidigare i år. Det stod klart efter måndagens fullmäktigemöte.

”Det blev helt tyst och avslaget i fullmäktigesalen”. Så beskriver SVT Nyheters reporter Berno Jonsson stämningen i fullmäktigesalen efter att det stod klart att man inte kommer att respektera folkomröstningen som hölls i vindkraftsfrågan tidigare i mars.

– Resultatet av fullmäktigemötet var väntat men det var mycket tråkigt att man nonchalerar folkomröstningen, säger Caisa Abrahamsson (S). Vi tycker frågan om jäv är oerhört viktig och det är en förtroendefråga. Konsekvensen av våra beslut ikväll gör att våra väljare mister förtroendet för oss politiker. Det här är tragiskt. menar hon.

Kommer överklaga

Jonas Forsgren, som tog initiativ till folkomröstningen, kommer att lämna in en överklagan till förvaltningsrätten.

– Att inte respektera folkomröstningen och utreda jävsituation är horribelt, säger Jonas Forsgren. Ska man gå emot en folkomröstning ska man ha rent mjöl i påsen, säger han.

Kommunalrådet Kjell Öjeryd är nöjd över utgången.

– Jag är naturligtvis glad och nöjd över resultatet, jag tror att satsningen är en utveckling för oss som kommer att skapa nya jobb.

”Får utredas rättsligt”

Du och flera andra politiker har pekats ut som jäviga, bör inte det tas på större allvar?

– Det får utredas rent rättsligt, har vi gjort fel så får vi ta frågan då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Sorsele

Mer i ämnet