Foto: Trafikverket/TT

Trots kritiken: Här sänker Trafikverket hastigheten

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna på de planerade hastighetssänkningarna på flera av länets vägar var många och kritiserades starkt. Trots det har Trafikverket nu valt att sänka hastigheten på flera vägar – men många av de kritiserade etapperna har man skjutit på framtiden.

Landshövdingen i Västerbotten kritiserade Trafikverkets förslag på att sänka hastighetsgränsen på många vägsträckor. Trots det väljer Trafikverket nu att sänka hastigheten.

– Vi sänker inte hastigheten för att vi tycker att det är kul, det är ett steg i nollvisionen, för att få ner antal skadade i trafiken. Vi vill öka säkerheten på vägarna. Sänker man hastigheten med 10 kilometer i timmen både räddar och skonar man liv, konsekvenserna blir inte lika allvarliga vid en olycka, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Läs även: Nej till hastighetssänkningar

Här är de vägsträckor som får sänkt hastighetsgräns. Foto: Trafikverket

Sänker hastigheten på 55 vägar

Under november och december skyltar Trafikverket om cirka 55 vägar i 17 län i landet där hastigheten kommer att sänkas från 90 kilometer i timmen till 80. Men den tidigare planen på att sänka hastigheten på sex mil  på e4 mellan Umeå och Skellefteå, som varit hårt kritiserad, har skjutits fram i tiden.

– Vi fick reaktioner på den tänkta hastighetssänkningen, men åtgärder för att höja säkerheten kommer vi att ta. Vi kommer att sänka hastigheten även på den sträckan, men inte under den här perioden, säger Arnold Vonkavaara, regionchef i Trafikverket nord.

Väntar ni med att sänka hastigheten på den här platsen på grund av reaktionerna?

– Nej det är inte på grund av reaktionerna. Vi har sagt att vi kommer att ta det i etapper och inte införa alla hastighetssänkningarna på en gång. Sänkningen på just den här sträckan kommer att bli aktuell under nästa period som är år 2019-2023.

Planerade sänkningen på sex mil av e4 mellan Umeå och Skellefteå sker i framtiden. Foto: Trafikverket

Hastigheten ska sänkas på 1.000 mil väg

Samtliga av vägarna som man nu sänker hastigheten på är utan mitträcke och är trafikerad med över 2.000 fordon per dygn.Från 2006 fram tills i dag har Trafikverket sänkt hastighetsgränsen på 1.400 mil väg. Enligt Bengt Olsson återstår cirka 1.000 mil att sänka hastigheten på, något som beräknas vara klart kring år 2025.

I faktarutan nedan kan du se vilka vägar i Västerbotten som får sänkt hastighetsgräns under den första etappen.

Här sänks hastigheten

E12 från väg 507 till väg 629

E12 från väg 693 till väg 92

Väg 92 från väg 608 till E12

Väg 512 från väg 521, 552 Yttersjö till väg 528

Väg 552 från väg 523 till E4

E4 nära korsning till väg 518

Väg 642 från väg 643 till väg 685

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.