Foto: SVT

Trots problemen – fortsatt förtroende för Hybricon

Publicerad

Umeå kommun har satsat drygt 60 miljoner kronor i bussar från Hybricon som har finansiella problem. Men satsingen på elbussar i Umeå fortsätter med eller utan det lokala bussbolaget.

SVT har tidigare berättat om hur Umeå kommun satsat på elbusstrafik. Totalt har Umeå kommun köpt bussar för drygt 60 miljoner kronor av Hybricon. Men buss-satsningen ska inte bli lidande trots Hybricons problem.

– Jag tror inte det. Just av den anledningen att världen är på väg in i en elbuss-satsning som vi har gjort och jobbat med under flera års tid. Så det finns leverantörer som kan leverera elbuss-system i likhet med de system som Hybricon jobbar med, säger Fredrik Forsell som är kollektivtrafikchef på Umeå kommun.

Oklart om de får fortsätta leverera bussar

Hittills har Umeå kommun köpt elbussar från Hybricon utan upphandling eftersom kommunen drivit det som ett utvecklingsprojekt. Men att Hybricon får fortsätta leverera bussar till Umeå kommun är osäkert.

I nästa fas ska kommunen göra ordentliga upphandlingar. Men den senaste tidens turbulens kring Hybricon innebär inte att kommunen tappat förtroendet för företaget.

– Jag har fullt förtroende för den styrelse och vd som jobbar idag. Vi har träffat Hybricon och vi får de svar som vi vill ha, säger Fredrik Forsell.

Läs också: Bussbolaget undanhöll krislån – anmäls

För Hybricon gäller det nu att få sälja bussar till fler kommuner eller operatörer för att inte förlita sig på en kund. På företaget räds man inte konkurrensen som kommer.

– Det som är vår styrka är att vi haft bussar i trafik i tre års tid. Så även om konkurrenterna kommer oss närmare så vill jag påstå att vi har en hel del erfarenheter från vinter och snö och sommar under tre års tid, säger Hybricons vd Fredrik Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.