Umgransele skola är en av Lyckseles byskolor som kan räddas Foto: SVT

Trots räddningen – byaskolan står utan lärare

Publicerad

Umgransele var en av de tre byaskolor som räddades kvar av politiker i höstas, men trots det har ingen ny lärare rekryterats till mellanstadiet. Eleverna bussas till Lycksele, och nu växer oron bland föräldrar som fortfarande hoppas att det blir ett mellanstadie till hösten. Nu kallar man in ansvariga på kommunen till ett krismöte.

Umgransele skola tillsammans med Knaften och Rusksele hotades länge av nedläggning, men som sedan räddades efter en kovändning i och med beslutet i kommunfullmäktige i oktober att skolorna skulle bli kvar till och med läsåret 2020/2021. Beskedet möttes av glädje och lättnad, men mellanstadiet på Umgransele skola ligger fortfarande på is.

Läraren för årskurs 4-6 på Umgransele skola i Lycksele slutade hastigt i höstas. Ingen ny lärare rekryterades då, vilket innebar att årskurs 4-6 flyttades till Lycksele under våren 2017. Ett antal barn ska börja årskurs 4 på skolan till hösten, men trots beskedet att skolan räddats från nedläggning bussas fjärdeklassarna fortfarande till Lycksele, något som föräldrarna menar bryter mot det fullmäktigebeslut som fattades om att skolgången skulle fortgå.

LÄS MER: Beslut: Byskolorna i Lycksele läggs ned

”Inget är omöjligt”

Maria Rotstedt är en del i föräldragruppen som kallat till möte där man hoppas att kommunen ska tänka om och ändå starta mellanstadiet.

Maria Rotstedt, Umgransele. Foto: Privat

– Kan man vara flexibel och hitta andra lösningar än att ha årskurs 4-6 och i stället ha till exempel årskurs 3-4 och sedan 4-5 och till slut 4-6 så ser ju vi att det skulle finnas lösningar. Inget är omöjligt tycker vi, men det verkar vi inte få gehör för, säger hon.

Nio barn ett minimum

Förutom lärarbristen har ett krav från kommunen varit att skolan ska ha minst nio barn i mellanstadiet under en tvåårsperiod, en mängd barn som bygden inte har i dag. I dagsläget ska tre barn börja årskurs 4 till hösten, och ytterligare fyra stycken går redan i mellanstadiet i Lycksele efter att ha tvingats flytta från Umgransele skola när läraren sade upp sig. Föräldrarna hoppas att kommunen kan tänka sig att vara medgörliga kring antalet.

– Vi önskar att det kunde finnas en flexibilitet eftersom det kommer bli svårt att bygga upp ett mellanstadium igen genom att låsa sig vid det här elevantalet över två års tid, säger Maria Rotstedt.

LÄS MER: Klart: Alla nedläggningshotade byaskolor blir kvar

”Dialogen obefintlig”

På tisdag har föräldrar till barn på Umgranseleskola kallats till ett krismöte efter fullmäktigebeslutet om att behålla och utveckla kommunens byaskolor. Inbjudan har skickats till Lycksele kommuns fullmäktigeledamöter, utbildningsnämnd och berörda tjänstemän.

– Den här dialogen som politikerna har pratat om att ha med föräldrarna, den skulle jag säga är obefintlig. Man känner sig ganska uppgiven, säger hon.

SVT har sökt kommunens ordförande för utbildningsnämnden, verksamhetschef för för- och grundskolan och kommunalrådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.