Kvinnor i Västerbottens län väljer bort tekniska utbildningar trots att teknikintresset är stort. Foto: Fredrik Sandberg, TT

Trots stort teknikintresse väljer kvinnor bort tekniska utbildningar

Publicerad

Kvinnor i Västerbotten har ett stort teknikintresse – men väljer bort teknikutbildning.

Det visar en undersökning av ungdomars attityder till högre studier.

Det är Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) praktikprogram Tekniksprånget som undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor trots ett initialt teknikintresse tvekar att välja högre teknisk utbildning.

I Västerbottens län angav 87 procent männen i Västerbotten, och 80 procent av kvinnorna i länet att det var ”hög sannolikhet” att de valde en högre teknisk utbildning. Men trots det utgör kvinnorna endast 30 procent av antalet studerande på teknikutbildningarna.

34 procent av kvinnorna i Västerbotten att de var osäkra på vart en sådan utbildning och 16 procent av kvinnorna i länet befarade att ”matematiken skulle bli för svår”, mot fyra procent av männen. Detta samtidigt som kvinnorna enligt Tekniksprånget, i genomsnitt har bättre skolresultat än männen i grundskolan och på gymnasiet.

Fakta: Tekniksprånget

Tekniksprånget är ett fyra månader långt program med betald praktik som drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA. Genom programmet satsar Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen för att säkra kompetensförsörjningen och intressera och motivera ungdomar till högre teknisk utbildning. Cirka 200 arbetsgivare är med och erbjuder praktikplats på över 100 orter i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.