Foto: SVT

Otrygg – låna hund och husse

Publicerad

Befinner du dig i Umeå och känner du dig otrygg eller rädd för att vara ute på kvällar och nätter? Då kan du ringa till Trygghetsvandrarna, och någon kommer och följer dig hem.

Det hela började med att gastronomistudenten Jimmy Larsson tyckte att det var obehagligt att så många kvinnor verkade rädda för honom när han var ute och rastade hunden på kvällarna. Han skrev ett Facebookinlägg och gensvaret blev stort.

”Aldrig mer rädd”

Det fanns ett behov av mer trygghet och så bildades Trygghetsvandrarna. Idag finns 134 medlemmar och drygt 20 Trygghetsvandrare. Och Jimmy vet själv hur det är att vara rädd.

– Jag och några kompisar blev misshandlade utanför en nattklubb i Östersund och det var väl det som fick mig att komma över rädslan. Då tog jag tag i det och började träna på högre nivå och bestämde mig för att jag aldrig mer ska vara rädd när jag går ut. Och nu vill jag hjälpa andra så att de inte ska behöva vara oroliga, berättar Jimmy Larson.

Hundsällskap

Huvuddelen av Trygghetsvandrarna är polisstudenter och varje person kontrolleras noga innan föreningen delar ut några uppdrag. Många av Trygghetsvandrarna tar med sig en hund. För den som vill brukar Jimmy även erbjuda att låna ut sin hund.

Hundarna är mest till för att vara avskräckande, och för er som vill känna trygghet på kvällspromenaden eller joggingturen, men som är rädda för stora hundar så finns det en tax på lagret också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer