”Tuff situation som ensam sjuksköterska” – hör om sommaren.

Tufft läge på psykiatrin i Umeå i sommar: ”Stressigt att hinna med”

Uppdaterad
Publicerad

Läget inom slutenvården på psykiatrin på Norrlands universitetssjukhus i Umeå har varit tufft i sommar och det har varit fullbelagt nästan hela tiden.

– Många tycker att det är den jobbigaste sommaren de upplevt. Det har varit stressigt att hinna med, säger Fredrik Boberg, psykiatrisjuksköterska.

Under sommaren har man stängt en avdelning inom slutenvården vid psykiatrin på Norrlands universitetssjukhus och dragit ner på 15 vårdplatser totalt på de övriga avdelningarna.

– Det brukar alltid stänga en avdelning under sommaren men man har dragit ner på sju platser mer än vad man brukar. Det har varit fullbelagt nästan hela tiden och det är de sjukaste som är inlagda, säger Fredrik Boberg, psykiatrisjuksköterska.

Han vittnar om mycket ensamarbete och att det är tufft att hinna med alla arbetsuppgifter.

– Det blir väldigt stressigt att hinna med och det är svårt att känna att man gör ett bra jobb, man försöker göra sitt bästa.

Ledningen delar bilden

Verksamhetschefen Sara Oscarsson Hannuksela delar bilden om att sommaren har varit ansträngd.

– Det har varit en ganska tuff sommar. På måndag går vi upp i vårdplatser efter sommarperioden, så det är bra. Jag tycker att medarbetare och chefer gjort ett bra jobb och med tanke på omständigheterna så tycker jag att vi har klarat det bra

Anledningen till att det varit ett ansträngt läge är att det är brist på sjuksköterskor.

– Det är anledningen till att vi inte har kunnat bemanna upp på så många vårdplatser som vi hade velat. Vi ska göra en ordentlig utvärdering efter sommaren och se vad vi kan göra bättre, säger Sara Oscarsson Hannuksela.

Hälso- och sjukvårdsdirektören Brita Winsa  säger att neddragningen av vårdplatser inte har med ekonomin att göra.

– Nej, neddragningarna vi behövde göra har bara med personaltillgång att göra.

Hör psykiatrisjuksköterskan och verksamhetschefen beskriva situationen i videon ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.