Coronaläget får många finländare att semestra på hemmaplan hemma i år. Foto: Stefan Brännström, SVT

Tufft turismtapp för Umeå när finländare ”hemestrar”

Uppdaterad
Publicerad

Reserestriktioner och coronaoro slår hårt mot Umeåregionens finländska turism. Förra året spenderade de finländska turisterna cirka 12 000 gästnätter i området under sommarmånaderna och tappet i år är enormt, enligt Visit Umeå.

– Finländarna är enormt viktiga för turismen här. Under sommaren brukar det främst vara privatturisterna som kommer och för dem är det främst de urbana stadsupplevelserna som lockar, säger Sara Gustavsson på Visit Umeå.

– Man besöker evenemang, äter gott, besöker pubar och träffar människor. Så det är klart att vår handel, våra restauranger och hotell kommer känna av att det inte kommer några finländare i sommar.

Sedan mötesrestriktionerna infördes i mars har nergången i antalet gästnätter totalt varit cirka 90 procent, enligt Visit Umeå. Då räknas all turism in, både nationell och internationell.

Stort uppsving för inrikes naturturism

Men det finns ljusglimtar, för nu väljer även svenskarna att semestra på hemmaplan i större utsträckning och Visit Umeå märker en ökad efterfrågan på naturupplevelser.

– Det är en jättestor ökning i frågor som rör vandring och cykel.  Folk söker sig till platser som man upplever som trygga, säger Sara Gustavsson.

Reserestriktionerna – detta gäller

För den som reser in till Sverige gäller att förhålla sig till samma restriktioner som övriga svenskar, det vill säga att hålla avstånd, undvika resor om man känner sig sjuk, vara noga med handhygien och så vidare.

Svenska UD avråder från icke nödvändiga resor till utlandet fram till och med 15 juli 2020.

För personer som vill resa från Sverige till Finland krävs godkännande av finsk gränsbevakning. Accepterade skäl för inresa är:  

– att du är finsk medborgare 

– att du äger en fastighet i Finland 

– att du ska hälsa på familjemedlemmar som är fast bosatta i Finland eller reser med en partner som har finländskt medborgarskap

– att du kommer som båtturist med egen båt

Den som reser in till Finland, oavsett om man är finländare eller från något annat land, rekommenderas starkt att försätta sig själv i karantän i 14 dagar efter ankomst. Under karantänstiden ska man undvika att röra sig ute i samhället mer än nödvändigt.

Nuvarande restriktioner gäller fram till och med 15 juli 2020 eller tills det att annat meddelas.

Mer information om ländernas reserestriktioner hittar du här:

Sverige: www.regeringen.se/sveriges-regering/utrikesdepartementet 

Finland: www.raja.fi 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.