– När de gäller de gamla Socialdemokraterna blev man ganska ofta överkörd, säger Monica Jonsson (FD) oppositionsråd i Nordmaling. Foto: SVT

Tufft valår att vänta för S – nytt parti lockar väljare

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Nordmaling går ett ovanligt tufft valår till mötes. Efter förra valet bröt sig ett 50-tal ur partiet och bildade så småningom ett nytt parti – ett parti som nu ställer upp i kommunalvalet nästa höst.

Fria demokraterna är namnet på partiet som nu i höst ställde upp i kyrkovalet men som också hoppas på mandat inom den kommunala styret.

– Jag tror att vi står någonstans mellan socialdemokraterna och vänsterparitet, säger Monica Jonsson (FD) som är oppositionsråd i Nordmaling.

LÄS MER: Fria demokraterna på väg mot parti

Splittringen är det ingen inom partiet som gärna talar om. Nu vill man blicka framåt. Det nybildade partiet har ekonomiskt knappa resurser. Det är först efter valet, om man ges plats, som det kan bli tal om partistöd. I stället säljer man lotter och ordnar träffar för att möta ortsborna.

I behov av föryngring

Socialdemokraterna laddar också upp för möten och ska i oktober teckna sitt manifest inför valet. Men partiet säger själva att de skulle behöva en föryngring eftersom de flesta inom partiet är över 60 år.

– Vi skulle behöva få in småbarnsfamiljerna och höra vad de vill att socialdemokraterna bör jobba med, säger Grethel Broman (S)

Knep mandat i kyrkovalet

Fria demokraterna ställde upp i kyrkovalet och knep där ett mandat.

– Vi gjorde det lite för att se om vi har stöd från väljare och det verkar vi ha.

Fria demokraterna hade omkring 50 medlemmar till en början då man bildade förening. Nu som parti har de 70 medlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.