Fria demokraterna på väg mot parti

Publicerad

Sammanslutningen Fria demokraterna i Nordmaling har mycket inflytande över politiken, men medlemmarna sitter som politiska vildar i fullmäktige. Nu kan partibildning bli aktuell.

Stämningen är lättsam när representanter för alla partier möts för att förbereda budgeten, samförståndsandan som finns i många andra små kommuner har börjat spira också i Nordmaling.

– Jag tycker det är fantastiskt bra, vi för konstruktiva diskussioner i en lugn och sansad stämning, säger Lars Gustavsson, som är politisk vilde i kommunfullmäktige, men representerar föreningen Fria demokraterna.

Forma politiken

När de Fria demokraterna har sitt första medlemsmöte är skolchefen inbjuden för att berätta. Nu ska Fria demokraterna bilda arbetsgrupper som ska forma politiken. Kanske blir det också ett nytt parti.

– Det beror på vad medlemmarna säger, vi är ju fria demokrater och medlemmarna ska bestämma i demokratisk anda, men just nu lutar det åt ett nytt parti, säger Lars Gustavsson.

Ingen försoning i sikte

Någon försoning med Socialdemokraterna är inte i sikte, motsättningarna är i alla fall på vissa håll för stora.

– Jag kommer aldrig att gå tillbaka till Socialdemokraterna. När man blir hotad från partistyrelsen med uteslutning för att man uttalar sig, då kan man inte gå tillbaka, säger Tomas Johansson.

– Om vi ska gå tillbaka måste det nog ske stora förändringar inom partiet här i Nordmaling, säger Monica Jonsson, oppositionsråd för Fria demokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.