Tung nazist åtalas efter Umeåbråk

Uppdaterad
Publicerad

En av länets mest aktiva nazister åtalas nu för ofredande efter den aktion som Svenska motståndsrörelsen höll i Umeå i september förra året.

Mannen, som är i 40-årsåldern, kommer från Skellefteå. Han beskrivs som en av ledarna för nazisterna i norra Sverige och är enligt uppgifter till Västerbottensnytt bland annat IT-ansvarig för SMR:s sajt Nordfront.

I förhör vill mannen inte svara på frågan om han är medlem i SMR. ”Ingen kommentar” är skelleftebons svar på i princip alla frågor från förhörsledaren.

Nazistdemonstration i Umeå

Bråk med polisen

Det var den 7 september förra året som ett antal aktivister från Svenska motståndsrörelsen höll en oanmäld demonstration mitt i centrala Umeå. Aktionen slutade i kaos och tumult när aktivisterna hamnade i bråk med både polis och allmänheten.

Åtalas för ofredande

Skellefteåbon åtalas nu för ofredande. Enligt åtalet ska han ha tagit tag i en person och knuffat honom mot halsen. Motivet ska ha varit att ”kränka en person, en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung.”

Mannen är sedan tidigare dömd för ett flertal brott. Åtal väntas även väckas mot ytterligare ett antal personer efter händelserna i Umeå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazistdemonstration i Umeå

Mer i ämnet