Foto: SVT

Tungt kriminella i rånarligan

Uppdaterad
Publicerad

De fyra män som greps i Bjurvattnet i fredags är alla tungt kriminellt belastade. Två av dem har ingått i den så kallade ”Södertäljeligan”.

De fyra män som greps i Bjurvattnet utanför Bjurholm i fredags är alla tungt kriminellt belastade. Två av männen – en 55-åring och en 64-åring – har tidigare varit medlemmar i den så kallade Södertäljeligan, döpt så eftersom medlemmarna träffades på ett gym i Södertälje.

Under ett par år genomförde ligan en rad mycket brutala rån i mellansverige. I Vingåker skadades flera personer när de rånade en bank. Bytet från vågen av rån blev 16 miljoner kronor.

Tungt kriminella

De fyra männen har alla långa brottsregister. I de kriminella nätverk som de ingår i, finns kopplingar både till Älvdalsrånet 1994, då tre banker rånades på en och samma dag, samt rånförsöket mot Loomis i Umeå 2009.

Ligaledare var den 55-åring som greps i Bjurvattnet, och som nu häktats misstänkt för förberedelse till grovt rån. Han dömdes till 11 års fängelse för rånen på 90-talet. Tidigare hade han dömts till 8 års fängelse för två dråp och och 10 år för rån och allmänfarlig ödeläggelse.

Son till ligamedlem

64-åringen fick 8 års fängelse för sin del i Södertäljeligan. För några år sedan dömdes han också för grovt dopingbrott.

En 21 -årig man som fanns i huset i Bjurvattnet har också häktats. Hans far var medlem i Södertäljeligan och 21-åringen själv är bland annat dömd för vapen och narkotikabrott.

Ägaren inte gripen

Den fjärde personen som häktats är en 35-årig man med tidigare fängelsedomar för rån. Ägaren till huset i Bjurvattnet ingår inte bland de fyra som nu häktats.

Om det är bara är en tillfällighet att personer ur samma kriminella gruppering  dyker upp i två omgånger i Umeåtrakten i samband med förberedelser för grova rån, vill umeåpolisen inte kommentera. Åklagaren Gunilla Öhlin vill idag inte ge någon mer information om brottsmisstankarna mot de fyra häktade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.