Närmare 2000 svenskar har uppmanats av olika myndigheter att komma in med nya uppgifter till körkort och annat för att de ändrat sina namn. Foto: TT

Tusentals drabbade av felaktig namnändring

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 2000 svenskar har drabbats av den felaktiga namnändringen. De har uppmanats av olika myndigheter att komma in med nya uppgifter till körkort och annat för att de ändrat sina namn – trots att de inte gjort någon namnändring.

Oroliga har hört av sig till Transportstyrelsen som spårat problemet till Skatteverket. Transportstyrelsen upptäckte att det en dag var ovanligt många utskick av namnändringsbrev som gått ut automatiskt efter uppgifter från Skatteverket.

– Skatteverket har gjort en automatisk rättning av närmare 2000 namn. Det rör sig om att man tagit bort blanksteg eller bindestreck som kan finnas före och efter namn. Då uppfattar vårt system det som ett nytt namn, berättar Peter Andersson, sakkunnig hos Transportstyrelsen.

Kände inte till effekten

Transportstyrelsen tog kontakt med Skatteverket som själva inte visste om att raderandet av blanksteg fick den här effekten. Skatteverket konstaterar att situationen är olycklig.

Den som drabbats av missen behöver inte vara orolig eller agera på något sätt.

– Vi vill inte oroa någon i onödan, vi får tänka på att informera myndigheter när vi gör den här typen av automatiska körningar så att de kan hejda automatiska utskick, säger Ingegerd Widell på Skatteverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.