Vet du var ditt närmsta skyddsrum ligger? Foto: TT

Tusentals utan skyddsrum: ”Inte tänkt för hela befolkningen”

Uppdaterad
Publicerad

I Västerbotten finns det knappt 1800 skyddsrum som kan användas om Sverige skulle råka i krig eller utsättas för en väpnad attack.

– Jag har ingen aning om var mitt närmsta skyddsrum är. Men jag är inte så rädd av mig så det är lugnt, säger Umeåbon Lillemor Dahlgren.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och fastighetsägaren som har ansvar för skyddsrummet. I många fall används ytan i fredstid som exempelvis cykel- eller lägenhetsförråd. Men om larmet går ska skyddsrummet kunna vara brukbart inom 48 timmar.

”Aldrig varit tänkt för hela befolkningen”

Skyddsrummen finns i huvudsak i tätorter runt om i landet. I Västerbotten finns det plats för ungefär 168.000 personer men den totala befolkningen i länet är drygt 268.000 invånare.

– Det som varit avgörande är behovet av skyddsrum, hotbilden har hela tiden varit utgångspunkten, vilket gjort att antalet skyddsrum varierar över landet, men det har aldrig varit tänkt för hela befolkningen, säger Ove Brunnström, på enheten för räddningstjänst vid MSB

Försvarsberedningen menar att det krävs utökad kontroll och information kring hur man uppsöker skyddsrummen, idag kan man söka sig till sitt närmsta skyddsrum på MSB:s hemsidan. Här kan du se ditt närmsta skyddsrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ökad beredskap

Mer i ämnet
Mer Västerbotten
Mer Nyheter