Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör polisen i Vilhelmina om dödsfallen

Två avlidna i Vilhelmina efter överdos av okänt preparat

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste dagarna har två personer i Vilhelmina avlidit efter att ha tagit överdoser av ett ännu okänt preparat. Minst fem personer i Umeå har överdoserat vad polisen misstänker är samma drog. Nu går man ut och varnar i hopp om att undvika fler dödsfall.

Två personer har avlidit i Vilhelmina. I Umeåområdet vårdas minst fem personer på sjukhus. Polisen misstänker att samma preparat förekommit i samtliga fall.

– Vi misstänker ett samband mellan dödsfallen i Vilhelmina och överdoserna i Umeå. Dels för att de ligger nära varandra i tiden, sen för att vi inte vet vad det är för preparat, säger Michael Rystedt, chef för lokalpolisområde Umeå.

Ett antal förundersökningar har inletts och åtgärder har vidtagits i syfte att försöka utreda vilket preparat det rör sig om. Västerbottenspolisen har kontaktat nationellt forensiskt centrum (NFC) för att begära förtur för att utreda vad exakt det är för preparat.

De personer som vårdas på sjukhus är av polisen kända i missbrukarkretsar.

– Det handlar om relativt unga personer, i 20-årsåldern, någon kan vara yngre än så, säger Rystedt.

Starkt påverkad

En av personerna som vårdas på sjukhus har kunnat medverka vid ett första förhör med polisen under eftermiddagen. Men vilken substans han ska ha tagit framgick inte.

– Vi har hållit förhör med en person, men denne är fortfarande starkt påverkad.

Polisen kan inte i nuläget varna för vilken slags drog det rör sig om eftersom de inte vet, och på så sätt invagga brukare i falsk trygghet om att just deras drog är säker.

– Vi befarar att det kan komma att ske fler överdoser och i värsta fall även ytterligare dödsfall, säger Michael Rystedt.

Hör polisen i Vilhelmina om dödsfallen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Överdoser i Västerbotten

Mer i ämnet