IVO anser att Vilhelmina kommun borde ha gjort en utredning om tvångsvård. Foto: TT

IVO kritiserar Vilhelmina kommun efter dödlig överdos

Uppdaterad
Publicerad

Vilhelmina kommun brast i handläggningen rörande en person som senare dog i en överdos i höstas. Det anser Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som är kritisk till att det inte gjordes någon utredning om eventuell tvångsvård.

Efter dödsfallet anmäldes kommunen både till Inspektionen för vård och omsorg och Justitieombudsmannen. I JO-anmälan kan man läsa att en handläggare från kommunen pratade med personen ifråga samma dag som han avled och att mannen då uppgav att han tagit heroin. Men Vilhelmina kommun satte inte in någon åtgärd.

Borde ha gjort utredning

IVO konstaterar i sitt beslut att socialnämnden borde ha inlett en så kallad LVM-utredning (lag om vård av missbrukare) och beslutat om en läkarundersökning.

Överdoser i Västerbotten

– Även om socialtjänstens insatser grundar sig på frivillighet så finns det skyddslagstiftning för utsatta. Och är man under påverkan så kan man inte alltid avgöra om man behöver vård, säger Pia Karlsson som är enhetschef vid IVO.

Kan bli fler kontroller

Enligt Pia Karlsson kommer inte IVO att vidta några åtgärder mot Vilhelmina kommun i dagsläget.

– Men det kan bli aktuellt med fler kontroller framöver. Det kan finnas skäl att granska Vilhelmina och hur de arbetar vid en annan tillsyn, säger Pia Karlsson.

SVT har sökt socialnämndens ordförande i Vilhelmina för en kommentar, utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Överdoser i Västerbotten

Mer i ämnet