Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen: ”Kan inte säga var tabletterna kommer ifrån” Foto: Tommy Forsgren, SVT

Polisen: ”Inget samband mellan överdoserna”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har nu fått samtliga analyssvar kring de många överdoser som inträffade på kort tid i Västerbotten i november förra året. Två personer i Vilhelmina dog i sviterna av överdoserna. – Vi kan konstatera att det rör sig om flera olika narkotikaklassade preparat, säger Karin Svedberg, gruppchef vid ungdomsgruppen i Umeå och förundersökningsledare för några av de aktuella ärendena.

Polisen har nu en samlad bild över de många överdoser som inträffade på kort tid runt om i Västerbotten. Nu slår polisen fast att det rör sig om olika preparat i de olika ärendena.

– Vi kan konstatera att det rör sig om upp mot fem olika narkotikaklassade läkemedel. Vi ser inte något direkt samband mellan de olika överdoserna, säger Karin Svedberg, förundersökningsledare och gruppchef vid ungdomsgruppen.

Inte heller när det gäller de två dödsfallen, ser polisen något samband.

– Det var en blandning av olika narkotikaklassade preparat i båda fallen, men de skilde sig åt, säger Fredrik Skytt, förundersökningsledare i Vilhelmina.

”Hela samhället har ett ansvar”

Polisen har sedan överdoserna uppdagades gjort en rad riktade tillslag i länet för att minska tillgången på narkotika.

– Det är viktigt att så snart som möjligt fånga upp och hjälpa ungdomar som riskerar att fastna i ett missbruk. Här har hela samhället ett ansvar, inkluderat föräldrar och anhöriga, säger Pär Danielsson och fortsätter:

– Den som känner oro för någon i sin närhet bör höra av sig till polisen eller socialtjänsten så att vi kan agera, till exempel genom så kallade orossamtal med föräldrarna, menar Pär Danielsson, kommunpolis i södra Lappland.

”Kan inte säga var tabletterna kommer ifrån” – hör Karin Svedberg om överdoserna i klippet ovanför

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Överdoser i Västerbotten

Mer i ämnet