Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Peter Lindberg om hur man bör agera om man tror att någon har missbruksproblem. Foto: SVT

Föräldraföreningen mot narkotika förvånas inte av överdoserna

Publicerad

Peter Lindberg på Föräldraföreningen mot narkotika beklagar det som inträffat i Vilhelmina, men han är inte förvånad och menar att det är en tidsfråga innan det händer igen någonstans i länet. Tillgången till narkotika är idag så stor.

Peter Lindberg menar att det sedan början av 2000-talet blivit allt lättare att få tag på droger via nätet, samtidigt som priserna gått ner. Den stora tillgången på droger gör att han inte är förvånad över de dödsfall som inträffat i Vilhelmina och de överdoser som inträffat på andra håll i länet.

– Det är mycket lättare att få tag på droger idag, det är ju bara att beställa på nätet. Men det man får hem vet man ju aldrig vad det är för någonting, säger han.

För små resurser

Lindberg menar samtidigt att många kommuner, framförallt i inlandet, har för små resurser till förebyggande arbete. Han inser att det är svårt att få till arbetet med knaper ekonomi, men menar att det är bäst på lång sikt.

– Det förebyggande är livsviktigt, för tappar man det får man fler som testar droger och fastnar i ett tungt beroende. Och om man sparar in på förebyggande arbetet kommer berget att växa och kostnaderna sticka iväg, säger han.

Hör Peter Lindberg om hur man bör agera om man tror att någon vän eller familjemedlem har missbruksproblem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Överdoser i Västerbotten

Mer i ämnet