Varken ambulans eller polis ryckte ut till överdoslarmet i Vilhelmina under natten mot torsdag, något som väckt uppmärksamhet på sociala medier. Foto: SVT/TT

Ambulans och polis larmades till ny överdos i Vilhelmina – ryckte aldrig ut

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot torsdag larmades ambulans och polis till en narkotikaöverdos i Vilhelmina kommun, men ingen ryckte ut. Enligt ambulansen fanns det en fara för personalen, men polisen håller inte med.

Händelsen har väckt uppmärksamhet på sociala medier bland Vilhelminaborna som efter den senaste tidens dödsfall ställer sig frågande till agerandet.

Jani Sundqvist, verksamhetschef på ambulansvården i Västerbotten, bekräftar att ett larm kom in som ambulans inte åkte på. Anledningen är att situationen bedömdes utgöra en fara för personalens säkerhet.

– Är det så att ambulanspersonal ska kunna ingripa och ta hand om patienter måste de ha en trygg och säker miljö. När det finns risk för en hotfull situation påkallar de polis och backar ur tills dess att det är säkert.

”Blir vi utslagna så får ingen hjälp”

Enligt Sundqvist kontaktade personalen ambulanschefen i beredskap i samband med ärendet som delade åsikten att polisförstärkning behövdes.

– Som jag förstår det har det varit en del stök i samband med den här typen av larm tidigare. Vi måste prioritera vår arbetsmiljö, blir vi utslagna så får ingen hjälp.

De inblandade i personalen har nu blivit ombedda att skriva en avvikelserapport, vilken kommer ligga till grund för en intern utredning.

”Handlar om ett sjukvårdsärende”

David Levy, vakthavande befäl vid polisen, berättar att den närmsta polisbilen befann sig 2,5 timme bort när larmet kom in.

– I grunden handlar det här om ett sjukvårdsärende. Mitt befäl gjorde bedömningen att det inte fanns något som påtalade vår initiala närvaro. Det var en helt korrekt bedömning av befälet, finns det ingen bil nära ska den inte åka för något där det inte finns fara för våld.

Enligt Levy vill polisen gärna kunna åka vid sjukdomsfall där narkotika är inblandat, men att de måste agera utifrån de förutsättningar som finns.

– Nattetid har vi bara en bil i tjänst att spela på och vi har vid tillfället meddelat att vi inte hade någon som var tillräckligt nära.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Överdoser i Västerbotten

Mer i ämnet