Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör samordnaren om skillnader mellan stad och land Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter dödsfallen i Vilhelmina: ”Polisens förutsättningar i inlandet försvårar”

Uppdaterad
Publicerad

Små kommuner med färre anställda kan ha det tufft i kampen mot drogerna. Det säger Anna-Karin Waenerlund, samordnare på Länsstyrelsen i Västerbotten angående den senaste tidens överdoser i Vilhelmina.
– Förutsättningarna skiljer sig såklart mellan land och stad, säger hon.

Den senaste tiden har två personer i Vilhelmina dött och flera personer har vårdats på sjukhus till följd av överdoser. Trots det tycker Anna-Karin Waenerlund att Vilhelmina har det som krävs för att bedriva ett bra förebyggande arbete.

– Men det kan alltid behövas mer resurser, säger hon.

Länsstyrelsen har ett särskilt ansvar för att samordna och utveckla det förebyggande arbetet mot alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS), med målet att få ett samhälle fritt från bland annat narkotika.

Förutsättningar skiljer sig

På länsnivå arbetar man med att uppfylla de nationella kraven, att arbeta långsiktigt för att få unga att hålla sig i från droger och alkohol, samt att istället arbeta hälsofrämjande.​

Anna-Karin Waenerlund menar dock att förutsättningarna skiljer sig mellan stad och land.

– Det finns både för- och nackdelar med att vara en liten kommun. Det är närmare mellan nyckelpersonerna som kan behöva agera och samverka i en liten kommun, men polisens förutsättningar i inlandet gör det svårare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Överdoser i Västerbotten

Mer i ämnet