Foto: SVT

Vänsterpartiet vill avkriminalisera narkotikabruk

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet vill se fler satsningar för att minska efterfrågan på droger och menar att det måste finnas fler möjligheter att lämna ett drogberoende. Enligt Jonas Sjöstedt (V) är en väg dit att avkriminalisera narkotikabruk.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt menar att det inte går att straffa bort ett missbruk och vill avkriminalisera narkotikabruk för att få fler som fastnat i ett missbruk att söka hjälp.

Det finns en vilja hos samtliga riksdagpolitiker från Västerbotten som SVT pratat med att få bort drogerna och den medföljande problematiken, men så här tycker de om Sjöstedt och Vänsterpartiets linje om att avkriminalisera narkotikabruk:

Elisabet Björnsdotter Rahm (M)

– Jag tycker det är ett fruktansvärt utspel, då vi vet att narkotikabruk är något som leder till katastrof. Vi måste markera starkt mot att det inte är okej att bruka narkotika. Vi måste ha strängare straff och att polisen ska ges ytterligare resurser.

Isak From (S)

–  Djupt oseriöst och något vi inte ställer upp på. Vi behöver kunna plocka narkotika från gatan och vi behöver fånga upp orosbilderna. Vi behöver fånga upp dom som ligger i riskzonen tidigare genom ökad samverkan mellan samhällets aktörer.

Jonas Andersson (SD)

– Det är fullkomligt verklighetsfrånvänt, att avkriminalisera narkotika är inget jag står bakom. Droger är en motor i hela den organiserade brottsligheten. Det behövs en kombination av flera åtgärder. Vi måste jobba hårdare med attityder och värderingar i skolan, mer resurser till tullverket för att förhindra införsel och det behövs mer resurser till polisen.

Helena Lindahl (C)

– Vi måste våga titta på att utvärdera lagen om att det är olagligt att ha narkotika i blodet. Att se om den kan rädda liv och att fler söker hjälp. Men vill vi absolut inte legalisera substanserna, det är viktigt att se skillnaden på det. En i min närhet har haft problem och det är så att många mår psykiskt dåligt och inte får hjälp och därför börjar självmedicinera. Från skolans sida behöver man bli bättre på att uppmärksamma barn och unga som mår dåligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.