Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en tragedi” – hör fackförbundet Byggnads om dödsbuden efter veckans arbetsplatsolyckor i Skellefteå och Sundbyberg. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Två dödsolyckor på Northvolt på kort tid

Uppdaterad
Publicerad

Två män, en i 60-årsåldern och en 25-åring, har avlidit till följd av arbetsplatsolyckor vid batterifabriken Northvolt i Skellefteå.

– Det här är en jobbig stund. Det är inte okej, säger Mikael Stenmark, Byggnads skyddsombud vid Northvolt.

I början av november skadades en 25-årig man allvarligt vid en explosion på Northvolt. På fredagen meddelar Akademiska sjukhuset i Uppsala, där mannen vårdats sedan olyckan, att han avlidit under natten mot fredagen.

Mannen arbetade som tekniker och höll på med underhållsarbete tillsammans med en kollega när explosionen inträffade.

Arbetsplatsolyckor på Northvolt i Skellefreå

Ytterligare olycka – en död

På torsdagen inträffade ytterligare en olycka på batterifabriken. Två män skadades. Enligt sjukvårdsledare på plats hade männen fått kross- och klämskador.

– Det vi vet är att ett gaffelstativ fallit på två personer, berättade Sanna Bäckström, kommunikatör på Northvolt, senare under kvällen.

På fredagen meddelades att en av männen, som är i 60-årsåldern, har avlidit efter olyckan. En annan man, som är i 20-årsåldern, vårdas i Umeå med allvarliga skador.

– Det som har hänt är att de två männen har fått något tungt över sig. En man i 20-årsåldern fick först primär vård här och fördes sedan till Umeå med inre och yttre skador. Den andre mannen, som är i 60-årsåldern, avled hos oss trots intensiva försök att återuppliva honom, säger Fredrik Degerstedt, kirurg vid Skellefteå lasarett.

Den avlidne mannens anhöriga är underrättade.

Krisledning aktiverad

Den avlidne mannen arbetade för NCC och enligt företaget ska det ha varit i samband med arbetet med ett betongfundament, där man skulle montera ett väderskydd, som olyckan inträffade.

– Vi har aktiverat ett krisledningsteam. Vi inleder nu en utredning kring hur detta har kunnat hända, beroende på vad den säger får vi se hur vi går vidare. Fokus nu ligger på att ta hand om vår personal, säger Amelie Winberg, presschef NCC.

Händelsen utreds

Polisen utreder nu det inträffade och utredningen leds av åklagaren Åse Scoultz vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

– Platsen är avspärrad nu och Arbetsmiljöverket kommer tillsammans med polisens tekniker idag att undersöka platsen för att utreda hur detta har kunnat inträffa, säger Åse Scoultz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbetsplatsolyckor på Northvolt i Skellefreå

Mer i ämnet