Lodjuret som mannen hemmahörande i Västerbotten poserar med misstänks vara skjutet på ett område där han saknade rätt att jaga. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Två män misstänks för grovt jaktbrott på lodjur i Jämtland

Publicerad

Två män, hemmahörande i Västerbotten och Jämtland, misstänks ha skjutit två lodjur i en sameby i Jämtland där de saknade jakttillstånd. De ska också ha använt sig av skotrar under jakten.

Nu åtalas de för grovt jaktbrott.

I mars 2022 jagade männen, som är i 40- respektive 30-årsåldern, i Strömsunds kommun i Jämtland. Männen hade ett särskilt tillstånd från länsstyrelsen att jaga lodjur samt köra skoter inom en sameby.

De misstänks dock för att vid olika tillfällen ha korsat gränsen till den angränsande samebyn och skjutit två lodjur där, ett av dem drygt två kilometer från där tillståndet gällde.

Männen ska också ha jagat lodjuren från sina skotrar och kört ner träd och ungskog under sin framfart.

Läste spåren som en öppen bok

En naturbevakare hos länsstyrelsen fattade misstankar om att lodjuren inte skjutits på de platser som jägarna uppgav och därför begav han sig ut med en kollega i området för att göra en tillsyn.

Enligt naturbevakarna gick jägarnas spår att ”läsa om en öppen bok” och genom skoterspår, skospår, hundspår och blod samt hår från lodjuren drog de slutsatser om att jakten inte bedrivits på tillåtet sätt.

Förnekar brott – skyller på missförstånd

Nu åtalas de både männen av Lycksele tingsrätt för grovt jaktbrott och brott mot områdesskydd. Båda har vidgått delar av händelseförloppet, men förnekar brott.

Mannen i 40-årsåldern som är hemmahörande i Västerbotten uttrycker i förhör förvåning när han får se en karta över var gränsen mellan samebyarna går.

– Utifrån det här kartmaterialet så har vi gjort ett misstag. Då förstår jag varför vi sitter här. Sen att vi skulle kört över kvistar och det, i min värld utan att låta nonchalant, är det lite löjligt. Det är 1,5 meter snö där och mig veterligt inga ungskogar där. Det tar jag absolut inte på mig, säger han i förhöret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.