Tvärålund – vinnare av Byastafetten

Uppdaterad
Publicerad

Tvärålund vann Byastafetten i Vindelns kommun, med 41 procent av rösterna på vår hemsida. Och det är en by där mycket hänt under de senaste hundra åren.

Gamla arkivbilder från Tvärålund år 1913 visar på dåliga vägar och en bil som kör fast. Idag är vägarna betydligt bättre.

Och det har varit en av förutsättningarna för Tvärålunds största företag – åkeriet Sjögrens Trafik – där det idag jobbar 12 personer.

– Just vad gäller vägar så har ju de förbättrats otroligt. Under min skoltid då hände det att linjebussen eller mjölkbilen som vi åkte körde fast och att vi fick gå ut och hjälpa till och bära ris för att ta oss fram, säger Börje Sjögren, som är tredje generation som styr familjeföretaget.

Många företag

Totalt finns ett 20-tal företag i Tvärålund, allt från plåtverkstad till hemslöjd och måleri.

Finns det jobb för alla?

– Nej, det finns det ju inte. Många pendlar till Umeå, Vindeln och Vännäs, säger Anders Sjöblom, ordförande i Tvärålunds Byaförening.

Tvärålund har 362 invånare. När Västerbottensnytt hälsar på skiner solen och parkområdet Dammen är fullsmockat med människor. Hela byn har hjälpt till att rusta upp det. På sommaren finns ett café där de äldre skolbarnen kan jobba.

Välfylld byaskola

Ikväll bjuder Skoterföreningen alla skolbarn på hamburgare. Och det här är den enda byaskolan i Vindeln som inte hotas av nedläggning. Idag går närmare 80 barn på förskolan och i skolan och de blir bara fler och fler. Barnen i skolan kommer inte bara från Tvärålund, utan även från grannbyarna.

Vad är bra med Tvärålund?

– Det är bra. Man kan bada. Och det är fint och roligt att vara här, säger Sanna Persson.

– Allting är bra. Det är vackert, kreativt och Vindelns mittpunkt, säger Desirée Sjögren.

Men allt kan väl inte vara bra?

-Jo, nått kan väl vara mindre bra, men det mesta är mycket bra! säger Desirée Sjögren.

Vann före Granö

Tvärålund vann Byastafetten före Granö. Många har kämpat hårt för vinsten och uppmanat alla de känner att rösta på Västerbottensnytts hemsida.

Det är inte så att ni har fuskat?

– Nej, det är omöjligt! Alla gillar Tvärålund! säger Jennie Stenborg, som är engagerad i Skoterklubben.

Förutom skoteråkning på vintern och bad och brännboll på sommaren så har Tvärålund länets kanske mest välskötta fotbollsplan och hockeyrink och elljusspår.

– Många är sportiga och är ute och promenerar. Sen har vi gubbgympa, vattengympa, boxning och dans, säger Johanna Mattsson, ordförande i Tvärålunds idrottsförening.

Storslagna framtidsplaner

Och Tvärålund har stora framtidsplaner. Byborna vill bygga ut bygdegården med 650 kvadratmeter. En investering på 20 miljoner kronor. Pengarna är inte ihopsamlade än, men man har börjat tala med investerare.

– Vi får ta upp börsen! säger Niklas Hellman.

Maria Brändström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.