Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu har jag mer tid med familj och vänner” – hör hur Olenas liv har förändrats sedan vi träffade henne hösten 2022. Foto: Mira Mylleniemi/SVT

Ukrainska Olena pendlade 46 mil till språkkurs i Umeå – fick drömjobbet

Publicerad

Olena Mordovska från Ukraina fick kämpa hårt för att få jobb som sjuksköterska. Hon pendlade mellan Storuman och Umeå fyra dagar i veckan för att lära sig svenska. Nu har hon fått jobb på neo-iva i Umeå.

– Jag fick jobbet som jag drömde om, säger Olena Mordovska.

I Ukraina jobbade Olena Mordovska som sjuksköterska. När hon kom till Sverige drömde hon om att få fortsätta jobba med det hon hade utbildat sig till så hon deltog i Umeå kommuns yrkesförberedande språkkurs ”Vårda Umeå”.

När SVT träffade henne hösten 2022 bodde hon i Storuman och pendlade 46 mil tur och retur till Umeå för att lära sig svenska. Nu bor hon i Umeå med sin dotter och mamma och har fått jobb som omvårdnadsassistent på neo-iva.

– Nu har jag mer tid med familjen och vännerna, säger Olena Mordovska.

Många ukrainare sysselsatta efter yrkessvenska

Umeå kommun har ansökt om externa medel för tre projekt som ska få ukrainare ut i arbetslivet. Det här eftersom de som kommit hit under det så kallade massflyktsdirektivet inte har rätt till SFI.

– Det första projektet riktade sig till vårdyrket, medan de två följande projekten har riktat sig till fyra bristyrken – vård och omsorg, restaurang och service, pedagogisk verksamhet samt bygg, transport och lager, säger Olivia Jonsson Ollander, projektledare för det nuvarande projektet.

Projekt nummer två hade 82 deltagare, varav 69 fick sysselsättning i form av arbete, praktik eller studier. Tolv personer hade antingen lämnat Sverige, är pensionerade eller tar hand om sin familj på heltid och bara en är kvar i Sverige och saknar sysselsättning.

Projekten finansieras av Europeiska Socialfonden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.