Umeå kommer bli mer tätbefolkat än Stockholm. Foto: SVT.

Umeå kommer bli mer tätbefolkat än Stockholm

Publicerad

Förtätningen av Umeå fortsätter i snabb takt och enligt kommunens planer kommer Umeå 2050 att vara mer tätbefolkat än Stockholm. Redan nu är Umeå centrum lika tätbefolkat som Göteborg. Det visar statistik SVT Nyheter Västerbotten tagit fram.

– Vi skall ha en attraktiv statsmiljö som lever. Inte kanske dygnet runt som i New York, men som lever på kvällarna och helgerna, säger Mikael Berglund (S) ordförande i byggnadsnämnden i Umeå.

Statik som SVT Västerbotten tagit fram visar att befolkningstätheten i själva staden Umeå vuxit med 40 procent sedan 1980. Allra snabbast har utvecklingen varit i de områden där det byggs nytt, som Sandåkern och Öbacka strand.

Idag är Umeå den mest tätbefolkade staden i Norrland. Kommunens framtidsstrategi är att mycket av Umeås befolkningsökning skall ske inom  ”femkilometersstaden”- det vill säga fem kilometer från centrum.

Om de ambitionerna står sig kommer Umeå 2050 att vara mer tätbefolkat i city än vad Stockholms city är idag.

”Inte roligt att se in i en husvägg”

Umeåborna har delade åsikter om förtätningen.

– Det är bra det kommer nya lägenheter, men ibland kan det ju bli för tätt. Det blir inte roligt för dem som får se in i en husvägg, säger Anna Svanefjord.

– Jag tycker det är bra. Det behövs ju uppenbarligen bostäder, säger Åke Nilsson.

– Om fem år har det säkert tillkommit ett par 1000 lägenheter i centrum. Men vi vill också har fler arbetsplatser här. Ska vi får närhet till service och bra kollektivtrafik måste stan bli tätare. Folklivet skapar attraktivitet i staden, säger Mikael Berglund (S) ordförande i byggnadsnämnden i Umeå.

Fakta: Här är stadsdelarna som ökat mest

Siffrorna gäller för 2012-2016

Sandåkern: 1148

Tomtebo: 784

Öbacka Östra:  654

Tavelliden: 448

Umedelen västra: 310

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.