Den nya tobakslagen ställer krav på att fastighetsägare och näringsidkare ska efterleva rökförbudet i offentliga miljöer. Foto: Fredrik Varfjell, TT

Umeå centrum blir en rökfri zon

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det dags att fimpa cigaretten i centrala Umeå. För den 1 juli blir nämligen innerstaden rökfri. Detta beslutades i Umeå kommuns tekniska nämnd under torsdagen.

Den 1 juli träder ett utökat rökförbud i kraft i Sverige. Det innebär bland annat att rökning på uteserveringar, lekplatser och busshållplatser förbjuds.

I Umeå ser man inte att det är möjligt att leva upp till den nya lagen utan att i princip hela innerstaden blir en rökfri zon. För rökarna kommer det i stället planeras för ett antal rökrutor.

–  Inom det här området bedömer vi att det är så många entréer, så för att göra det enkelt och tydligt för medborgarna och aktörer i centrum har vi valt att göra en större sammanhållen zon, säger Lena Karlsson Engman (S), tekniska nämndens ordförande, i ett pressutskick.

Skyltar ska sättas upp i centrum för att visa var rökförbudet gäller.

”Får lita på att folk tar ansvar”

Beslutet togs under tekniska nämnden på torsdagen och efter kommunens utredning av regelverket har tjänstepersonerna föreslagit en rökfri zon.

– Förhoppningsvis gör det här att stan blir mer tillgänglig för alla som är känsliga och har allergier, säger Anna-Karin Sjölander (C), vice ordförande tekniska nämnden.

Hur ska man se till att förbudet följs?

– Det är väldigt svårt. Man får nog lita på att folk tar ansvar i första hand men personligen tror jag det blir svårt att jaga efter rökare. Men om man gör en lagöverträdelse finns det förstås möjligheter att anmäla.

Umeå sticker ut

Stefan Persson, utredare på Folkhälsomyndigheten, känner inte till att någon annan svensk kommun tagit lika långtgående beslut utifrån den nya lagen.

– Den nya lagen träffar inte på hela den här ytan, men det är klart att man måste göra en bedömning i det enskilda fallet. Jag förstår att det blir en utmaning när man har en gågata med entré på entré. Det här blir ju enklare för allmänheten att förhålla sig till, säger Stefan Persson, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Här blir den rökfria zonen i Umeås innerstad. Foto: Umeå kommun

SVT rapporterade · Vad tycker du om rökförbudet?

Inläggen kunde inte hämtas
Prova att ladda om sidan.

Fakta: Här kommer det råda rökförbud

Visa

Platser som det kommer att råda rökförbud på från och med 1 juli är bland annat:
• Lekplatser
• Inhägnade idrottsanläggningar
• Lokaler för hälso- och sjukvård
• Kollektivtrafik och väntsalar – ex. tågperronger, busshållplatser
• Restauranger, caféer och serveringar
• Lokaler för offentlig verksamhet
• Andra lokaler dit allmänheten har tillträde såsom butiker, bibliotek, biografer och teatrar

Källa: Umeå kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer