Fallskärmsklubbens chefsinstruktör: ”Min bild bekräftades”

Publicerad

Johan Hellström är chefsinstruktör vid Umeå fallskärmsklubb. Han deltog i dag vid den presskonferens där den första delrapporten efter olyckan presenterades.
– Vi vet inte exakt vad som har hänt och det är fortfarande en tuff period för oss. Vi hade nio begravningar som vi gick på i augusti, säger han.

Hellström har suttit i olycksplanet många gånger och har skapat sig en egen bild av hur det var för sina vänner inne i planet. Den bild som Hellström haft är att de starka krafterna som resenärerna utsattes för, gjorde att de snabbt somnade in.

– Den bilden jag hade av hur mina kompisar somnade in bekräftades i dag av Statens haverikommission, säger han.

Långt kvar innan slutgiltig rapport

Vetskapen om att fallskärmsklubben en dag kommer att få reda på den exakta orsaken till kraschen tycker Hellström känns betryggande.

– Det är viktigt att få reda på det för att dra lärdomar så att det aldrig händer igen.

Rapporten som presenterades under dagen är bara en början på utredningen – det är fortfarande långt kvar innan en slutgiltig rapport presenteras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkraschen i Umeå

Mer i ämnet