Umeå IK ute ur Damallsvenskan

Umeå IK har idag spelat sin sista allsvenska match på ett tag. Kristianstad gick vidare efter 1-1 i dagens avgörande match och säkrade en plats i Damallsvenskan nästa år. För UIKs del är det tyvärr Elitettan som väntar.

Med två fullsatta läktare och taskigt väder tog hemmalaget ledningen redan efter femton minuters speltid genom mittfältaren Ida Rebecca Guehai som tryckte in matchens första mål och hade också fler chanser att utöka ledningen. UIK, med sin passiva spelstil i första perioden var aldrig nära kvitteringen och fick ta halvleks vila med sitt underläge.

Men andra perioden var en annan saga. Det var UIK som gick starkt framåt och kvitterade sju minuter in i andra perioden genom mittfältaren Lina Hurtig. UIK fick under andra perioden flera chanser att ta ledning men lyckades inte förvalta situationerna.

In i det sista kämpade UIK för att utöka sin ledningen men fick det aldrig att gå vägen.

”UIK ska resa sig”

SVT:s utsände Maria Petersson fick tag på tränaren Daniel Doverlind och så här säger han:

– Det är tungt naturligtvis, tjejerna gör ett bra jobb och försöker resa sig efter sommarens turbulens, men tyvärr får vi inte tillräckligt på underlaget. Uik ska resa sig och bli starkare av detta och komma tillbaka med ny fart.

Hurtigs sista match: ”Tråkigt slut”

Lina Hurtig, enda målskytten i UIK var efter matchen inte alls nöjd med sin insats och är besviken över att UIK nu åkt ut ur Damallsvenskan.

– Det känns för jävligt. Vi fick tryck på dom efter 1-1 målet men vi lyckades inte sätta ett till som behövdes.

Hur ser framtiden ut?

– Ja, jag vet inte. Det var i alla fall min sista match i Umeå, så kan jag ju säga. Tråkigt att det skulle sluta så här.

Kristianstad kammar hem sista Damallsvenska platsen och får se sig själva spela minst ett år till.

Mallbacken som hotade både lagens allsvenska plats förlorade mot Rosengård med 7-0. Även Mallbacken är utslagna ur Damallsvenskan.