Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunen om varför flera isbanor och alla skolskidspår i Umeå inte kommer att prepareras i vinter. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Umeå kommun avvecklar isbanor och slutar dra skolskidspår ”Blir mer jämlikt”

Uppdaterad
Publicerad

Inga skolskidspår, färre isbanor och färre fotbollsmål – så ska Umeå kommuns fritidsnämnd dra ner på kostnaderna.

– Det kommer bli längre avstånd till isbanor och skidspår, säger Ari Leinonen (S), ordförande i fritidsnämnden.

En enig fritidsnämnd har beslutat att max en isbana per skolidrottsplats kommer att anläggas. Det innebär att Holmsunds, Obbolas, Rosendals, Sävars och Midgårdsskolans isbanor avvecklas. På Ersängsskolan och Obbola skolan avvecklas en av skolans två isbanor.

Kommunens fritidsnämnd har tidigare dragit skidspår på vissa skolgårdar, något som inte längre kommer göras. I stället kommer eleverna hänvisas till kommunala och föreningsdrivna elljus- och dagspår. Ett tiotal skolor berörs.

– Det är kommunfullmäktige som beslutar om resurser och våra resurser räcker inte, men i och med dessa åtgärder möjliggör vi för bättre underhåll av övriga isbanor och skidspår i kommunen, säger Ari Leinonen (S), ordförande i fritidsnämnden.

Två konstgräsplaner är i väldigt dåligt skick och kommer så småningom att avvecklas och antalet fotbollsmål på 11-mannakonstgräs kommer snörpas åt för att begränsa behov av skötsel och underhåll.

”Mer jämlikt utbud”

Utöver att förändringarna kommer hålla nere kostnaderna menar fritidsnämnden att beslutet leder till ett mer jämlikt utbud.

– Inga skolidrottsplatser kommer att ha fler än en isbana och samtliga skolor kommer hänvisas till elljus- och dagspår för skidåkning, det blir mer jämlikt, säger Ari Leinonen (S).

skolskidspår OCH ISBANOR SOM PÅVERKAS

Skolskidspår som tas bort:

Backenskolan, Ersängsskolan, Grubbeskolan, Hedlundaskolan, Hörnefors centralskola, Rödängsskolan, Sjöfruskolan, Sofiehemsskolan, Sävar skolan, Ålidhemsskolan och Östermalmsskolan.

Isbanor som påverkas:

Ersängsskolan: Har två isbanor, den mindre avvecklas.

Holmsund: Isbanan på Fiskestigen avvecklas.

Midgårdsskolan/I20: Isbanan avvecklas.

Obbola skola: Har två isbanor, den mindre isbanan avvecklas.

Obbola: Isbanan på parkområdet ”på ängen” avvecklas.

Rosendal: Isbanan avvecklas.

Sävar: Skogsvallens isbana avvecklas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.