Umeå kommun i ny satsning för att rädda sommaren – bonus även för outbildade vårdbiträden

Uppdaterad
Publicerad

Sommarbemanningen inom äldreomsorgen är långt ifrån klar. Nu går Umeå kommun ut med ett nytt erbjudande som innefattar bonus på upp till 6 000 kronor.

– Det har varit ett lägre söktryck än vanligt i år och vi måste göra något, säger Rebecca Andersson på rekryteringscentrum.

Sommarbemanningen är ännu inte klar och Umeå kommun går ut med ett ännu mer omfattande erbjudande. Nu får även outbildade vårdbiträden bonus om de tar sig an semesterperioden.

– Det har varit ett lägre söktryck än vanligt i år och vi måste göra något för att säkra bemanningen under sommaren. Vår ordinarie personal behöver ledigheten och vi hoppas att fler ska söka sig till äldreomsorgen, säger Rebecca Andersson, enhetschef för äldreomsorgens rekryteringscentrum.

Totalt behövs 750 vikarier inom äldreomsorgen för att av klara sommaren och hittills har kommunen endast fått tag i hälften.

Tusentals kronor i bonus

För att få in fler ansökningar har kommunen valt att göra en större satsning än tidigare. I det nya erbjudandet utlovas 3 000 kronor i bonus till outbildade vårdbiträden som arbetar i centrala Umeå. De vikarier som jobbar på kvällar och helger kommer att få en bonus på 6 000 kronor, utöver den vanliga lönen.

– Det som är nytt för i år är att vi erbjuder bonus för arbete under kväll och helg. Vi rekryterar löpande fram till juni och det är många platser kvar att fylla.

Vad gör ni om det här försöket inte lyckas?

– Jag tror att vi kommer i mål till slut. Det finns en gräns för hur mycket vi kan ge i bonus och vi hoppas på en mer hållbar lösning, att medarbetarna finner intresse i jobbet. Så småningom vill vi kunna erbjuda dagpass till personer som arbetar på kvällar och helger.

De som redan anställts kommer också få ta del av erbjudandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.