Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har utmaningar vi ska jobba med när det gäller våra rektorers uppdrag” – hör HR-chefen Åsa Bergström om hur Umeå kommun arbetar med rektorsfrågorna. Foto: Anna Bergman/SVT

Umeå kommun gör insatser för att lindra bristen på rektorer

Publicerad

Det är färre som söker utannonserade rektorstjänster i Umeå kommun. Nu ska kommunen göra insatser för att rektorerna ska få en rimlig arbetsbelastning, och samtidigt säkra kommunens kompetensförsörjning.

– Vi försöker skapa så goda förutsättningar som möjligt så att rektorernas uppdrag ska vara hållbara, säger Åsa Bergström, HR-chef inom utbildningsförvaltningen på Umeå kommun.

Färre kvalificerade söker rektorstjänster i Umeå kommun idag jämfört med för fem år sedan. Fackförbundet Sveriges skolledare larmar om en pressad arbetssituation för de befintliga rektorerna.

HR-chefen Åsa Bergström framhåller att det är många pensionsavgångar och ett utmanande rekryteringsläge bland skolledare generellt i Sverige.

Rektor ”det mest avancerade uppdraget”

På frågan om hon håller med fackets beskrivning om att arbetssituationen får färre att söka tjänsterna svarar hon:

– Rektorsuppdraget är ett komplext uppdrag, det mest avancerade vi har i kommunen då man har både en statlig och en kommunal styrning. Nu har vi dessutom haft en pandemi som gjort att det varit fullt fokus på att hålla bemanningen på plats och verksamheten igång, så det har varit intensiva år.

Men nu ska det bli bättre – både på rekryteringsfronten och för befintliga rektorer i Umeå kommun. Under 2023 ska kommunen vidta åtgärder för att säkra sin kompetensförsörjning och skapa bättre arbetsförutsättningar.

Mer administrativt stöd

Bland annat handlar det om att se över vilket administrativt stöd som kan ges till rektorer, vilket ligger i linje med det facket efterfrågar.

– Vi fortsätter också jobba efter vår personalpolitiska målsättning med 30 medarbetare per chef, säger Åsa Bergström.

Högre löner efterfrågas också – hur ser utsikterna ut för en lönehöjning för rektorerna?

– Våra rektorer har varit prioriterade över tid och kommer fortsätta vara en prioriterad grupp för kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.