”Det är trafikfarligt” – Hör kommunalrådet Hans Lindberg (S) Foto: SVT

Umeå kommun kritiserar bussbeslutet: ”Det är trafikfarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att busslinje 15 inte längre ska köra in i Brännland upprör inte bara byborna. Även Umeå kommun och kommunalrådet Hans Lindberg (S) kritiserar beslutet.

– Vi tycker att regionen ska ompröva sitt beslut. 

Redan i oktober 2018 kritiserade Umeå kommunföretag och kommunalrådet Hans Lindberg (S) beslutet att ändra busslinje 15 så att den inte längre går in i Brännland.

Beslutet innebär att Brännlandsborna istället får kliva av och på bussen vid E12. Något som Umeå kommunföretag och kommunalrådet Hans Lindberg (S) protesterade mot i en skrivelse till dåvarande landstingsstyrelsen. Man krävde då att vänta med förändringen tills en mer trafiksäker lösning kommit på plats. Bland annat hänvisade man till att det inte var trafiksäkert att passera över E12.

Förändringar genomförs vid årsskiftet

Ansvarig strateg för kollektivtrafiken på Region Västerbotten, Karolina Filipsson, sade igår till SVT att den som inte tycker att det är säkert att passera får välja en annan lösning. Angående Hans Lindberg uttalande att beslutet bör omprövas säger Karolina Filipsson att hon inte har något ytterligare att tillägga.

Trots kritiken både från Umeå kommun och från Brännlandsborna så genomförs förändringarna vid årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.