Akut behov av vikarier inom äldreomsorgen i Umeå – kommunen vädjar till pensionärer

Publicerad

Umeå kommun har svårt att hitta sommarvikarier till äldreomsorgen och funktionshinderomsorgen. Det saknas i nuläget över 100 personer. Nu efterlyser man pensionärer med vårderfarenhet.

– Vi befinner oss i ett ansträngt läge, säger Maria Westin, enhetschef bemanning stöd och omsorg.

Det har gått trögt att hitta sommarvikarier inom vård- och omsorg och funktionshinderomsorgen. Det saknas i nuläget över 100 personer. Umeå kommun erbjuder nu 25 procent extra utöver grundlönen till alla som jobbar under sommarmånaderna i juni, juli och augusti.

Dessutom vädjar man till pensionärer som har erfarenhet inom vård- och omsorg att höra av sig.

– Vi befinner oss i ett ansträngt läge och det råder brist på personal inom äldreomsorgen och inom stöd och omsorg, berättar Maria Westin, enhetschef bemanning stöd och omsorg.

”Hoppas att pensionärer vill ansluta sig”

Kommunens erbjudande om bonus gäller både vid enstaka pass eller en vecka.

– Just nu har vi 75 procent av anställningarna klara inom stöd och omsorg men det behövs fler. Varje person som vi kan locka till oss är en vinst och vi hoppas att fler pensionärer med tidigare erfarenhet vill ansluta sig, säger Maria Westin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.