Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kan göra något gott för Umeås unga” – hör Ulrika Granskog, utvecklingsstrateg, berätta om behovet av nattvandrare i klippet. Foto: SVT

Umeå kommun söker fler nattvandrare: ”Viktigt med vuxna ute bland unga”

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs fler vuxna ute bland ungdomarna i Umeå på kvällar och nätter. Nu vill Umeå kommun att fler ska nattvandra och hoppas kunna locka föräldrar med barn i föreningslivet.

– Det känns jätteviktigt att vi är många vuxna med många öron och ögon som är ute och vandrar, säger Ulrika Granskog, utvecklingsstrateg vid Umebrå.

Det är framförallt storhelger som det behövs fler vuxna, som till exempel skolavslutningen och under Brännbollsyran. Nu vill man locka föräldrar med barn i olika föreningar. På så sätt kan föreningen tjäna en slant när föräldern nattvandrar.

Det handlar om att öka vuxennärvaron i Umeå. Alla ska kunna känna sig trygga i offentliga rummet, säger Ulrika Granskog och fortsätter:

– Vi vill öka engagemanget få fler föreningar att ansöka om nattvandring.

Samarbetar med polis och fältare

Nattvandrare har kontakt med både polis och fältare under kvällarna. Hamnar man i en situation där man är osäker på vad man ska göra kan man kontakta dem.

– Vi lägger störst vikt vid Brännbollsyran. Då kommer vi har fyra-fem föreningar som går samtidigt. Vi förstärker helger som man vet att det är många unga i rörelse, säger Granskog.

”Man kan göra något gott för Umeås unga” – hör henne berätta om behovet av nattvandrare i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.