Nu utreder Umeå kommun om ovaccinerad personal på äldreboenden ska kunna omplaceras. – Vi vill begränsa smittspridning och öka patientsäkerheten, säger Björn Hammar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Umeå kommun utreder om ovaccinerad personal kan omplaceras

Publicerad

Smittan har letat sig in på äldreboenden i Umeå. I dagsläget är 17 brukare smittade och 18 medarbetare.

Umeå kommun utreder nu om ovaccinerad personal inom vård- och omsorgsboende kan omplaceras.

– Det här är inte alls bra, det är oroväckande, säger Björn Hammar.

Just nu har Umeå kommun två pågående utbrott på Nordstjärnan på Mariehem, samt på Aktriksen på Umedalen. Totalt handlar det om 17 boende som smittats och 18 stycken i personal på olika äldreboenden i Umeå.

Nordstjärnan har nio smittade brukare + fyra i personalen. Aktrisen har åtta smittade brukare + tio i peronalen.

– Det är inte bra att vi har smittan på äldreboenden. Men det har inte förvärrats drastiskt sedan början på veckan, säger Björn Hammar, verksamhetschef Hälso- och sjukvård i hemmet.

Hoppas kunna begränsa smittspridningen

Umeå kommun utreder nu om det går att omplacera ovaccinerad personal på vård- och omsorgsboenden i Umeå, något som Folkbladet var först med att berätta.

– Kommunen tittar på det här nu. Det pågår en utredning, det kan jag bekräfta. Jag ser omplacering som ytterligare en av många åtgärder för att begränsa smittspridning och öka patientsäkerheten, säger Hammar.

I vissa andra kommuner har man redan beslutat att omplacera ovaccinerad personal.

Tillfällig förflyttning av personal kan göras

Hur smittan kommit in på boendena är oklart.

– Nu när de flesta är vaccinerade kan man vara smittad utan symtom. Vi vet inte om vi får in smittan via personal, anhöriga eller när boende är iväg på besök på mottagning, sa Hammar till SVT tidigare i veckan.

Men enligt personalchefen Mona Kårebrand Åberg i Umeå kommun så tittar kommunen främst på om det är dags att börja använda munskydd mer frekvent, som innan sommaren.

– Det är inte aktuellt med någon bredare utredning om omplacering. Men varje enskild chef kan göra en tillfällig förflyttning av en medarbetare om det bedöms att denne inte ska vara brukarnära.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer