Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, riktar skarp kritik mot FHM. – Jag är orolig att vi kan få flera tusen dödsfall inom äldrevården, säger han. Foto: SVT

Geriatrikprofessor Yngve Gustafsons skarpa kritik: ”Tusentals äldre riskerar att dö framöver”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen har tagit fart på äldreboenden igen och allt fler dödsfall registreras runt om i landet.

Nu riktar Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, skarp kritik mot Folkhälsomyndigheten och flaggar för ett värre scenario framöver.

– Vi kan få flera tusen dödsfall kommande månaderna, säger han.

Covid-19 har letat sig in på äldreboenden igen och runt om i landet rapporteras om nya dödsfall. Förra veckan var 65 procent av dem som avled i covid-19 äldre på särskilda boenden.

Geriatrikprofessor Yngve Gustafson rasar över beslutet att lätta på restriktionerna från nästa vecka samtidigt som äldre, sköra personer utsätts för smittan. Han anser att en tredje dos vaccin måste ges till alla äldre nu.

– Jag är tyvärr oroad att vi kan få flera tusen dödsfall inom äldrevården de kommande månaderna om vi inte börjar vaccinera. Vi måste ta upp alla skyddsrutiner som vi hade när det var som värst, både inom hemtjänst och äldreomsorg.

Vill stoppa ovaccinerad personal bland äldre

Han tycker också att ovaccinerad personal på äldreboenden och inom hemtjänsten ska omplaceras så länge smittspridningen pågår. Dessutom vill han att man backar från de lättade restriktionerna, som gäller från och med 29 september.

– Det är definitivt allvarligt. Vi riskerar nu under vintern att få en svår fjärde våg och den kommer att drabba gamla och sköra när det gäller dödsfall, säger Yngve Gustafson.

Folkhälsomyndigheten gav sin bild av situationen på äldreboenden under en presskonferens under torsdagen.

Hör Yngve Gustafson i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet