Hör Ulrika Edmans (V) kritik mot planerna. Foto: SVT

Umeå kommuns mångmiljonaffär väcker kritik – Vänsterpartiet vill att byggplanerna stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Kring årsskiftet påbörjar Thorengruppen byggandet av de idrottshallar som Umeå kommun sedan ska hyra i 25 år. ​Men projektet ser i dagsläget ut att kosta kommunen runt 280 miljoner kronor och Vänsterpartiet vill nu att hela beslutet rivs upp.​
– Det vore klädsamt om man säger att det här kommer att bli för kostsamt i längden, så vi måste prioritera om, säger Ulrika Edman (V).

Efter över 30 års diskussion kring en ny fotbollshall i Umeå beslutade kommunen 2018 att Thorengruppen skulle bli huvudman för projektet. Och byggplanerna stannade inte vid en fotbollshall. Även en innebandyhall, ett fotbollstält liksom nya kontorslokaler för företaget börjar snart byggas på Noliaområdet.​

Därefter blir det kommunen som i 25 år framöver står för hyra och driftskostnader för samtliga hallar, vilket enligt fritidskontoret beräknas till strax över elva miljoner per år. ​En kostnad som totalt landar på omkring 280 miljoner kronor.

– Arenor och anläggningar behövs, men eftersom det är skattebetalarna som ska stå för notan måste de användas på bästa sätt, säger Ulrika Edman (V), som är kritisk till affären och vill riva upp den.

​Peder Westerberg (L): ”Jag är jätteorolig”

Även Liberalernas Peder Westerberg, säger till SVT att partiet från början helst skulle sett att man tog fram en lösning i kommunal regi.​

Han menar att partiet dessutom skulle varit betydligt mer skeptiska till idrottshallarna i dag, än vad man var förra året.

– Jag är jätteorolig, jag vet inte om vi har pengar till något överhuvudtaget nu. Hade fotbollshallsbeslutet kommit upp i dagsläget hade jag varit mycket tveksam.

Men Vänsterpartiet är inte bara kritiska till kostnaden för projektet, utan också till att kommunalrådet Hans Lindberg skakade hand med Thorengruppen om att bygga hallarna redan innan en upphandling var gjord. Partiet menar att man från kommunens sida inte heller räknade på vad det skulle kosta att bygga i egen regi.

– Det här är den klassiska typen av bastuklubbspolitik, man gör upp innan och sen friserar man det hela så att det ska vara rimligt i någon slags kommunal kontext. På ren svenska kallas det för vänskapskorruption, säger Ulrika Edman (V).

​Kommenterar inte anklagelserna

Kommunalråd Hans Lindberg (S) har bara svarat på SVT:s frågor via sms. Han kommenterar inte anklagelserna om vänskapskorruption, eller om han fortfarande står fast vid beslutet att hyra hallarna av Thorengruppen i 25 år. ​Däremot skriver han såhär:

 ”Fritidsnämnden har under många år jobbat med Thorén om tillskapande av fotbollshallar. Vi gick ut med förfrågan om upphandling av fotbollshallar där en aktör lagt ett anbud.

Sedan är det är tjänstemännen på upphandlingsavdelningen som ansvarar för upphandlingen, och inte förtroendevalda”.​

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygget av idrottshallar på Nolia

Mer i ämnet