Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Daniell Anderson, Vänsterpartiet i Umeå, menar att kommunen inte har räknat tillräckligt på kostnaderna för den nya idrottshallen. Foto: SVT

Vänsterpartiets kritik mot bygget av Thorenhallarna: ”Det är vansinnigt”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet i Umeå tycker inte att kommunen har gjort tillräckliga beräkningar av för- och nackdelarna med bygget av Thorenhallarna vid Nolia.
– Det är vansinnigt, säger Daniell Anderson, Vänsterpartiet i Umeå.

På Nolia i Umeå bygger Thorengruppen just nu en stor idrottshall som ska inrymma både fotbollsplan, innebandyplan och kontor. Ett bygge som Umeå kommun senare ska betala driftkostnaden och hyran för. Totalt väntas det kosta kommunen cirka 17 miljoner per år.

Ari Leinonen (S), ordförande för fritidsnämnden på Umeå kommun, är positiv till att bygget nu är igång.

– För den här investeringen så får vi en fotbollshall, och ett fotbollstält, och det är ett lyft för fotbollen. Det här gör ju att vi kan frigöra ytor för de befintliga hallarna, Jag är absolut inte orolig kring det här, säger Leinonen.

Vänsterpartiet kritiskt

Men bygget har kritiserats från olika håll, bland annat från Vänsterpartiet i Umeå som inte anser att kommun räknat tillräckligt på kostnaderna.

– Kan det vara en bra eller dålig affär? Det vet vi inte, för det har inte till fullo räknats på, säger Daniell Anderson, representant för Vänsterpartiet.

Leinonen (S): ”Den här lösningen eller ingen alls”

Ari Leinonen medger att beräkningarna varit gamla, men att det var den här lösningen eller ingen lösning alls.

– De uträkningarna som vi gjorde var från 2016, de användes aldrig för att det var för gamla. Det var den här finansieringsformen vi ställde oss bakom för att hitta en lösning på hallytorna. Alternativet hade ju varit att göra det med kommunalmedel, men jag har varit med i politiken nu i 25 år, och vi har pratat om hallfrågan i 25 år. Har vi haft så lång tid på oss och inte kunnat lösa det här, då får vi ta det här, säger Leinonen och fortsätter.

Hör Daniell Anderson förklara varför Vänsterpartiet vill att bygget stoppas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bygget av idrottshallar på Nolia

Mer i ämnet