Småkommuner i länet får allt svårare att hinna med mottagandet av ensamkommande barn. Foto: Arkiv/SVT.

Umeå ökar beredskapen

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingmottagandet är så omfattande att delar av Umeå kommuns verksamheter är allvarligt belastade. Nu ökar kommunen sin beredskap för att klara situationen.

Kommunstyrelsen informerades om den nuvarande flyktingsituationen i Umeå kommun när man sammanträdde under tisdagen.

Antalet ensamkommande barn som kommer till Umeå eller själva söker sig till Umeå har ökat kraftigt under de senaste veckorna. De verksamheter som arbetar med ensamkommande barn är därför under allvarlig påverkan, menar kommunen.

– Det innebär dels att det är belastning på personal inom verksamheterna och att de inte kan genomföras så som de ska. Det handlar främst om att det är svårt att hitta lokaler och personal, säger Claes Björnberg, presskommunikatör Umeå kommun.

Fler söker sig till länet

Samtidigt ökar antalet asylsökande vuxna och kommunen har efter uppmaning från Migrationsverket öppnat ytterligare 60 evakueringsplatser. Man räknar i nuläget med att ytterligare 1000 – 1700 asylsökande kommer att söka sig till kommunen under 2016.

Om nuvarande trend fortsätter under resten av 2015 krävs totalt 520 platser enbart för ensamkommande barn fram till årsskiftet. Något som kommer att påverka socialtjänsten, grundskolan och gymnasiet kritiskt.

– Vi måste förbereda oss för att ta emot så många flyktingar som nämns i de högsta prognoserna. Det är nödvändigt för att säkra att kommunen kan behålla kontrollen över situationen, säger stadsdirektör Jonas Jonsson i ett pressmeddelande.

Organisationen förändras

Kommunen har nu beslutat att förändra delar av organisationen för att klara av flyktingmottagandet. Bland annat förbereder kommunen sig genom att gå upp i stabsfunktion under tre månader för att klara situationen.

– Man gör detta för att stötta upp under en tid och för att kunna ge övergripande stöd. Om det skulle visa sig att det behövs förstärkning i delar av organisationen så kommer man att kunna se det, säger Claes Björnberg.

– Det är ett extraordinärt läge där vi känner oss ansträngda, men vi försöker att hantera detta på bästa sätt. Vi har en stab, en ledningsgrupp, som nu ska träffas kontinuerligt för att hålla koll på läget, säger kommunalrådet Hans Lindberg.

Delar av kommunens handlingsplan

• Stabsfunktion inrättas tillfälligt (3 mån) för att bistå Stadsdirektörens ledningsgrupp.

• Förstärkning behövs i delar av organisationen (t.ex. Fastighet och Personal)

• Myndighetssamverkan regionalt och lokalt

• Samverkan med ideella aktörer

• Arbete med att analysera behov och utarbeta förslag till plan för långsiktig kapacitetshöjning

• Förslag bereds och hanteras i berörda nämnder, samordning inom ordinarie ledningsstruktur

• Arbete med att följa kostnadsutveckling och förbereda återsökning av medel från staten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.