Anders Kjellander ägare av Umeå 5G-satsningen. Se i videon vad 5G är och vad det kan användas till. Foto: SVT

Umeå ska utveckla 5G med operatör

Publicerad

Tekniksatsningen Umeå 5G går vidare och på tisdagen presenterades det vem som blir huvudpartner till satsningen. Det blir Telia som tillsammans med Ericsson som ska hjälpa.
– Nu kan vi ta nästa steg och realisera det här, säger Anders Kjellander, vd för Umeå Science Park och ägare av Umeå 5G-satsningen.

Dagens avsiktsförklaring som parterna skrev under innebär att man kommer ett steg närmare att testa det nya 5G-nätet. Projektet som just nu befinner sig i projekterings- och uppstartsfasen håller på med förberedelser för att dra igång efter årsskiftet.

Projektet har en testlicens från Post- och telestyrelsen det här året och hela nästa år.

– Telia är Sveriges största operatör och man måste ha med sig en sådan för att överhuvudtaget kunna göra någonting så det är en absolut förutsättning, säger Anders Kjellander, vd för Umeå Science Park och ägare av Umeå 5G-satsningen.

”Lika bra att vara tidig”

Kjellander ser stora möjligheter med projektet och tror att det kommer påverka alla branscher.

– Det här är den nya tekniken som kommer och då är det lika bra att vara tidig och utforska den och det är det vi erbjuder, en testbädd för 5G, säger Anders Kjellander.

Strålning ska undersökas

Bland riskerna nämns främst finansiella och affärsmässiga men frågan om strålning ska undersökas också.

– Vi ser att det är ett av dem områden som behöver undersökas. Därför är det bra att vi har Umeå universitet med oss som en av ägarna och grundarna till projektet så det ska vi definitivt undersöka, säger Kjellander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer