Hör Carin Nilsson (S) om avgiftsförslaget Foto: TT/SVT

Hemtjänsten i Umeå kan bli dubbelt så dyr

Uppdaterad
Publicerad

För att få balans i ekonomin vill äldrenämnden i Umeå höja avgifterna, göra om hemtjänsttaxan samt kostandsbelägga tidigare avgiftsfria insatser inom äldreomsorgen. Kommunen räknar med att få in drygt tre miljoner kronor per år på höjningarna.

Äldrenämnden ser inget alternativ än att höja avgifterna för att undvika underskott och i slutändan tvingas säga upp personal.

– Förslaget kommer att påverka de som har höga inkomster och kan betala. De som har låga inkomster kommer att betala utifrån sitt betalningsutrymme och max 2 089 kronor per månad vilket är högkostnadsskyddet, Carin Nilsson (S), ordförande äldrenämnden i ett pressutskick.

Nämnden har tagit fram ett förslag, som nu kommunfullmäktige ska ta ställning till, som bland annat innebär höjda avgifter och taxor för de i behov av äldreomsorg.

Fördubblad avgift

När det gäller hemtjänsttaxan vill man göra om systemet från dagens fyra, till tre nivåer. Genom ändringen och en ökad avgift kommer fler att nå upp till maxtaxan.

Den som exempelvis idag har behov av mer än fyra timmar hemtjänst i veckan betalar 308 kronor i månaden. Om höjningen går igenom kommer den personen att hamna på den högsta nivån, 15 timmar i månaden eller mer, och avgiften mångdubblas, till 2089 kronor. Men i de nya taxorna ingår även städning och ledsagning, en utgift på drygt 700 kronor i dagsläget.

Avgiften för hemtjänst betalas efter förmåga. Har man låg inkomst räddas man av det minimibelopp som man har rätt att behålla för att klara nödvändiga utgifter.

Kommunen räknar med att få in drygt tre miljoner kronor på avgiftshöjningarna. Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet.

Det här ingår i äldrenämndens förslag

  • Ändra hemtjänsttaxan från fyra till tre nivåer, där även städning och ledsagning inkluderas
  • Avgiftsbelägga telefonservice, ledsagning samt förlorad larmknapp
  • Ta ut en avgift för distributionen av mat till personer som får mat levererad till sitt hem
  • Höja avgiften för maten som levereras hem samt serveras på särskilda boenden
  • Höja taxan för hemsjukvård

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.