Umeåband tar internationellt kliv

Publicerad

Ytterligare ett Umeåband har tagit klivet in i den internationella musikvärlden. Och med sig i bagaget har bandet Norrlandsoperans musiker.

Efter många års musikskapande i den klassiska källarmiljön, klev Umeåbandet Winhill/Losehill fram 2012 med debutplattan Swing of Sorrow – en musikalisk hyllning till en av bandmedlemmarnas cancersjuka mamma.

Många influenser

I nysläppta ”Trouble will Snowball” kan den ljudkänslige höra stråk av både rock och symfonisk musik, Fleetwood Mac och The Band, men också av den moderna konstmusikens mest inflytelserika tonsättare, Igor Strawinskij och Györgi Ligeti, som här i Wounded Notes

– Det ville vi verkligen ha med. De här kompositörerna är oerhört stora och att gifta ihop den moderna konstmusiken med vår raka poplåt Wounded notes har trummisen Henrik Nybom gjort på ett genialiskt sätt, säger sångaren i gruppen, Jonas Svennem.

Bejublat samarbete

Efter ett bejublat samarbete med Norrlandsoperans och Göteborgs symfoniorkestrar har Winhill/Losehill knutits till ett globalt musikbolag vars resurser öppnat dörren till ett närmast filmiskt musikberättande.

– Det finns mycket i vår musik som är inspirerat av filmmusik och filmens dramaturgi och berättande, alla i bandet gillar film och har jobbat med film, det märks, säger Jonas Svennem

Spridda över landet

I dag är de sex i gruppen, alla uppväxta i Umeå men nu spridda över landet, ovanligt nog med textförfattaren som turnerande bandmedlem.

– Det är säkert ovanligt för andra, men för vår grupp är just min närvaro perfekt vanlig, säger textförfattaren Carl Åkerlund,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.